Povestea faimoaselor curtezane
De-a lungul timpului, femeile au ştiut să se pună în valoare şi să-i farmece pe cei din jur. Anumite reprezentante ale sexului frumos au profitat din plin de frumuseţea, inteligenţa şi puterea lor de seducţie, devenind amantele celor mai bogaţi şi puternici oameni ai vremii.
Veronica Franco,protectoarea curtezanelor
Tânăra veneţiană s-a hotărât să devină damă de companie după ce a divorţat de soţul ei,un fizician înstărit. Femeile care alegeau acest stil de viaţă se bucurau de foarte multe privilegii. Astfel,Veronica Franco a avut parte de educaţie,haine dintre cele mai frumoase şi elegante şi s-a implicat activ în discuţiile politice. Se spune că de cele mai multe ori,deciziile politice se luau în patul curtezanelor. De o frumuseţe răpitoare,Veronica a reuşit să cucerească inimile multor bărbaţi bogaţi. Printre cei care s-au perindat prin viaţa ei se numără regele Henric al III-lea al Franţei şi pictorul veneţian Jacopo Tintoretto. În 1575,ea a părăsit Veneţia,după ce şi-a pierdut o mare parte din avere. Doi ani mai târziu,s-a reîntors în oraşul de pe ape şi a convins autorităţile să construiască o casă pentru curtezanele care îşi creşteau singure copiii. În timpul Inchiziţiei a fost acuzată de vrăjitorie şi imoralitate şi a reuşit să evite condamnarea la moarte,după ce a ţinut un discurs despre statutul curtezanelor.
Nell Gwynne,metresa regelului Angliei
Eleanor Nell Gwynne s-a născut în Londra în 1650 şi a avut o copilărie zbuciumată. Părăsită de tată la o vârstă fragedă,după decesul mamei,câţiva ani mai târziu,tânăra a început să lucreze la 15 ani ca actriţă. După ce a cunoscut faima,a reuşit să se întâlnească cu unii dintre cei mai faimoşi oameni din Londra. Astfel,a devenit curtezana regelui Carol al II-lea al Angliei. Nell a fost amanta exclusivă a acestuia din 1670 până la moartea lui. Cei doi au avut doi fii,iar unul dintre ei i-a construit lui Nell un conac lângă Castelul Windsor,unde dama de companie a trăit până la moartea sa,în 1687.
Madame de Pompadour,curtezana de la Versailles
Când Jeanne-Antoinette Poisson avea 9 ani,mama ei a dus-o la o ghicitoare,care i-a spus că fata va deveni,peste câţiva ani,amanta unui rege. Deşi părinţii au fost sceptici cu privire la destinul tinerei,viaţa ei s-a schimbat când a fost invitată la un bal mascat la Palatul Versailles. Aici,tânăra l-a cunoscut pe regele Ludovic al XV-lea. În scurt timp,a devenit amanta lui şi a primit titlul de „Marchiza de Pompadour“. Jeanne-Antoinette s-a bucurat din plin de privilegiile statutului de curtezană. A cheltuit sume mari pe pietre preţioase şi obiecte de artă şi a devenit unul dintre consilierii pe politică externă. Ea este cea care l-a încurajat pe rege să poarte un război cu Anglia,care a durat 7 ani şi care s-a încheiat cu înfrângerea Franţei. De aceea,a fost acuzată de popor,fiind învinovăţită de nimicirea ţării,dar regele i-a rămas alături până la moarte. Madame de Pompadour a murit în 1764,păstrându-şi statutul de membru al curţii regale.
Mata Hari,dansatoare exotică şi posibil spion
Margaretha Geertruida Zelle MacLeod avea 18 ani când s-a căsătorit cu un ofiţer olandez,mult mai în vârstă decât ea. Au avut împreună doi copii,dar căsnicia lor s-a încheiat după câţiva ani,pentru că Margarethei îi făcea plăcere să stea în compania altor bărbaţi. Ea s-a stabilit la Paris,unde s-a făcut remarcată ca dansatoare exotică,luându-şi numele de Mata Hari,expresie care în Indiile Olandeze însemna „ivirea zorilor“. De asemenea,a devenit amanta unui industriaş bogat.
După ce a stat o vreme în Berlin,Mata Hari s-a reîntors în Franţa şi a fost implicată într-un scandal politic,fiind acuzată de spionaj în favoarea Germaniei. Încercând să-şi dovedească nevinovăţia,a devenit agent secret şi a vrut să obţină informaţii apelând la relaţiile pe care le avea la Berlin. Întrucât autorităţile franceze erau convinse că Mata Hari era un spion german,a fost arestată în 1917 şi adusă în faţa instanţei,iar mai târziu executată.
Ştiai că...
...Veronica Franco a publicat câteva cărţi de poezii şi un volum de opere epistolare? „Scrisori familiare“ (publicat în 1580) este o carte ce cuprinde 50 de texte scrise de dama de companie pentru iubiţii ei.