Ultima dorință a lui Hattie McDaniel, Mammy din „Pe aripile vântului”. S-a îndeplinit?

Născută în 1893, din părinți sclavi, Hattie McDaniel a făcut istorie în momentul în care a câștigat Oscarul pentru rol secundar în 1940. În ciuda succesului incredibil la acea vreme pentru o femeie de culoare, actrița n-a avut deloc o viață ușoară.

image

După cum aflăm din Biography, McDaniel și-a început cariera încă din liceu. În anii ’20, apărea în show-urile vaudeville, după care a ajuns în Los Angeles, unde a devenit cunoscută pentru interpretarea unor personaje de servitori sfidători, în anii ’30.  

„Prefer să joc rolul de servitoare decât să fiu una în viața reală!”, spunea Hattie cu mare curaj. Vanity Fair susține că actrița a fost distribuită în „Pe aripile vântului” după ce Bing Crosby i-a recomandat-o regizorului David O. Selznick. Inutil să mai precizez că filmul a scos-o din anonimat pe actriță și i-a cimentat cariera la Hollywood. Pe 29 februarie 1940, McDaniel a devenit prima persoană de culoare care să câștige Oscarul!

Persecuția persoanelor de culoare

Din cauza culorii pielii ei, aproape că i s-a interzis accesul la ceremonia de acordare a mult râvnitelor statuete de aur. Într-un final, i s-a permis să participe, dar doar dacă stătea la distanță aprociabilă de colegii ei albi Clark Gable și Vivien Leigh. Când a primit premiul, McDaniel a spus: „Sper din tot sufletul să fac tot timpul cinste rasei mele și industriei cinematografice!”

Fără sprijinul comunității

„Pe aripile vântului” a fost una dintre cele mai de succes producții hollywoodiene din istorie, căștigând opt Oscaruri și fiind filmul cu cele mai mari încasări timp de 30 de ani. Totuși, pentru McDaniel nu a fost o schimbare majoră în carieră Oscarul câștigat. Vanity Fair susține că actrița n-a fost susținută de comunitatea afro-americanilor, ei considerând că rolurile ei erau degradante. Neavând prea multe propuneri profesionale la Hollywood, s-a întors la radio.

image

În 1947, vedeta de culoare a intra din nou în istorie fiind prima femeie de culoare care să apară în producția „The Beulah Show”, însă, din păcate, acesta a fost începutul sfârșitului pentru ea. NewsOne susține că actrița s-a îmbolnăvit la scurt timp de la premieră.

Ultima dorință. Cine i-a refuzat-o?

McDaniel a făcut infarct și a fost apoi diagnosticată cu cancer la sân, conform Biography. Pe 26 octombrie 1957, Hattie McDaniel s-a stins din viață la numai 57 de ani. Însă, înainte de a-și da ultima suflare, a avut o ultimă dorință.

Mammie și-a dorit să fie înmormântată la cimitirul Hollywood Forever, iar Oscarul ei să fie donat Universității Howard, o instituție de învățământ prestigioasă în comunitatea persoanelor de culoare.

Hollywood Forever a fost înființat în 1899 pe bulevardul Santa Monica din Los Angeles. Cimitirul este faimos pentru persoanele celebre înmormântate acolo, dar și pentru faptul că i-a refuzat ultima dorință lui Hattie McDaniel.

image

Actrița de culoare a fost înmormântată în Angelus Rosedale Cemetery, iar la ceremonie au participat mii de oameni, susține Find a Grave. În 1998, fostul proprietar al cimitirului vedetelor a murit și el, iar noul proprietar, Tyler Cassity, i-a propus familiei actriței să-i mute rămășițele în cimitirul lui.

Refuzul familiei

Familia lui Hattie a refuzat propunerea acestuia, însă, în schimb, au pus o piatră funerară în Hollywood Forever în onoarea ei. BBC susține că piatra funerară a fost dezvelită în octombrie 1999, la aproape 50 de ani de la moartea actriței. Pe aceasta stă scris - „Mătușă Hattie, ai onorat meseria ta, rasa și familia”.

În ceea ce privește dorința legată de Oscarul ei, ei bine, acesta a ajuns, într-un final, la Universitatea Howard University. Din păcate, premiul s-a pierdit între timp, cândva în anii ’60, și rămâne dat dispărut și-n ziua de astăzi.

Foto - Pe aripile vântului (1939)Recente

Katherine Hepburn jpg
Shania Twain, abuz sexual sursa  Shutterstock jpg
Cea mai in varsta castigatoare a unui premiu Grammy Sursa imagine Instagram angelaalvarez1927 jpg
Meghan Markle si Printul Harry jpeg
Printul Harry jpg
Paradoxul zilei de nastere Sursa imagine shutterstock 150755498 jpg
kim kardashian sursa  Instagram jpg
Cele mai ciudate obiceiuri alimentare ale celebritatilor Sursa imagine Instagram wearedavid mia jpg
Oprah Winfrey, Tom Cruise nunta sursa  Shutterstock jpg
Vedete care au devenit mame in 2022 jpg
meghan markle, cățeii ducesei sursa  Shutterstock jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck (2) jpg
Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg