Adevărat sau fals despre alergiile alimentare

1 shutterstock 594248672 jpg jpeg

Peste 4% din adulţi şi 8% din copii trebuie să acorde o atenţie şi mai mare alimentelor pe care le consumă. Motivul? Reacţiile alergice la diverse proteinele din diverse alimente.

«Se manifestă doar prin reacţii pe piele»

FALS. Cu toate că reacţiile cutanate – mâncărime, urticarie, roşeaţă – sunt cele mai frecvente simptome, alergiile alimentare se pot manifesta şi prin probleme digestive (alternanţă constipaţie-diaree) şi respiratorii (rinită).

«Simptomele apar după câteva minute»

ADEVĂRAT şi FALS. Manifestările reacţiilor alergice pot fi imediate (apar după câteva minute de la ingerarea alimentului alergen) sau tardive (survin după câteva ore).

«Pot fi puse în evidenţă prin anumite teste»

ADEVĂRAT. După apariţia simptomelor sugestive pentru alergii alimentare, este indicată prezentarea la medic. Alergiile alimentare se diagnostichează cu ajutorul testelor cutanate de tip prick şi serologice. 

«Apar doar la adulţi»

FALS. Dimpotrivă, sunt mai frecvente la copii. În cazul celor mici, printre alergiile frecvente se numără cea la laptele de vacă, la ou şi peşte. La adolescenţi şi adulţi se depistează mai des alergii la alune, nuci, migdale, peşte şi soia.

«Unele alergii pot să dispară după un timp»

ADEVĂRAT. În aproape 80% din cazuri, copiii cu alergii se vindecă în jurul vârstei de şase ani, cel târziu în adolescenţă. Alergiile care au o probabilitate mai mică să dispară în timp sunt cele la alune şi fructe de mare.

«Se tratează cu antihistaminice»

ADEVĂRAT. Evitarea alimentului alergen este cea mai importantă măsură pe care o poate lua persoana cu o astfel de problemă de sănătate. Planul de tratament al alergiei alimentare include antihistaminicele, corticosteroizii şi, în caz de şoc anafilactic, andrenalină. Persoanele care au mai avut episoade de anafilaxie trebuie să aibă în permanenţă asupra loc adrenalină autoinjectabilă.

«Pot apărea alergii încrucişate»

ADEVĂRAT. Sunt situaţii când, de pildă, o persoană cu alergie la acarieni dezvoltă reacţii alergice la diverse alimente. Acest lucru se produce când sistemul imunitar recunoaşte o proteină specifică acarienilor, care este prezentă şi în unele alimente. Aşadar, cine are alergie la acarieni poate dezvolta o alergie încrucişată la creveţi, crab şi homar. Mai pot apărea alergii încrucişate şi între polen de graminee şi roşii, între carne de pasăre şi ou, între lapte de vacă şi carne de vită, între arahide şi soia, mazăre şi linte, între susan/muştar şi kiwi/alune.  



Recente

Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg
Prajtura cu nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 1928203232 jpg
Budinca de orez cu peste  Sursa foto shutterstock 480607888 jpg