Alimentele fermentate şi beneficiile lor pentru organism. Berea se numără printre ele

6 shutterstock 1787287409 jpg jpeg

Consumul de alimente fermentate este asociat cu beneficii în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare sau metabolice precum diabetul, dar şi cu îmbunătăţiri la nivelul sistemului imunitar şi cognitiv.

Băuturile şi alimentele fermentate sunt rezultatul unui proces natural, prin care materiile prime din conţinutul acestora (cereale, fructe, legume, iaurturi, carne sau peşte) sunt transformate în substanţe sănătoase de către diferite microorganisme (bacterii, drojdii).

În timpul unor procese de fermentare complexe, zaharurile şi carbohidraţii, descompuşi în molecule mai simple, sunt transformaţi, ceea ce facilitează o absorbţie mai uşoară a nutrienţilor şi o îmbunătăţire a digestiei. Spre exemplu, sucul se transformă în vin, cerealele se transformă în bere, iar carbohidraţii în dioxid de carbon, care contribuie la dospirea pâinii.

Ce rol au în digestie

Alimentele fermentate sunt alimente parţial digerate. De aceea, persoanele care nu tolerează lactoza din lapte, pot consuma cu mai mare uşurinţă variante fermentate ale laptelui, precum chefir sau iaurt, deoarece lactoza este parţial descompusă. Murăturile sunt bogate în acizi organici, ceea ce facilitează digestia şi ajută la absorbţia şi asimilarea nutrienţilor de care organismul are nevoie. Funcţionarea optimă a sistemului digestiv are efecte benefice asupra întregului sistem imunitar, care devine mai bine pregătit pentru a lupta cu afecţiunile sau alţi factori dăunători.

În ceea ce priveşte berea, una dintre cele mai populare băuturi obţinute printr-un proces de fermentare, au fost identificaţi în compoziţia sa peste 35 de compuşi fenolici, aproximativ 80-90% în malţ şi 10-20% în hamei, care ajută în lupta cu radicalii liberi şi reduc efectele toxice ale acestora. Desigur, potenţialele sale efecte benefice vizează un consum moderat, reprezentat de 660ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei.

„Alimentele fermentate pot reprezenta o proporţie destul de importantă din dieta noastră obişnuită. Deşi au beneficii dovedite, moderaţia este cheia chiar şi în consumul acestor tipuri de alimente, deoarece trebuie să fim atenţi să nu cădem în capcana de a consuma în exces grăsimi (din anumite tipuri fermentate de brânză sau cârnaţi), sare (din castraveţi sau varză murată) sau nitriţi (din salam sau alte mezeluri). Dacă ne referim strict la bere, originea naturală a materiilor prime şi transformările pe care le suferă în timpul procesului de fermentaţie îi conferă proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii”, a declarat dr. Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

FOTO Shhutterstock



Recente

chalo garcia 9pszsLaXh7A unsplash jpg
Rulada de bezea cu mascarpone  Sursa foto shutterstock 2550892545 jpg
Ce contează cu adevărat când alegi un cuptor incorporabil   ghidul tău pentru 2025 jpg
Sarmale de post  Sursa foto shutterstock 1922971265 jpg
e1ac91fad47f6e4b8fd68a47a7b4d76926 jpg
clickpentrufemei ro   Cum sa alegi o jacheta de dama care sa combine stilul  i func ionalitatea imag principala jpg
Minitarte cu stafide si nuci  Sursa foto shutterstock 2102404258 jpg
woman with eating disorder trying eat healthy jpg
craciunite 4 jpg
Tocanita cu linte si dovleac  Sursa foto shutterstock 1521090608 jpg
young woman home clothes sitting sofa use spray nose jpg
woman happy winter park jpg
Tarta cu ciocolata  Sursa foto shutterstock 2393286455 jpg
ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg