Alimentele fermentate şi beneficiile lor pentru organism. Berea se numără printre ele

6 shutterstock 1787287409 jpg jpeg

Consumul de alimente fermentate este asociat cu beneficii în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare sau metabolice precum diabetul, dar şi cu îmbunătăţiri la nivelul sistemului imunitar şi cognitiv.

Băuturile şi alimentele fermentate sunt rezultatul unui proces natural, prin care materiile prime din conţinutul acestora (cereale, fructe, legume, iaurturi, carne sau peşte) sunt transformate în substanţe sănătoase de către diferite microorganisme (bacterii, drojdii).

În timpul unor procese de fermentare complexe, zaharurile şi carbohidraţii, descompuşi în molecule mai simple, sunt transformaţi, ceea ce facilitează o absorbţie mai uşoară a nutrienţilor şi o îmbunătăţire a digestiei. Spre exemplu, sucul se transformă în vin, cerealele se transformă în bere, iar carbohidraţii în dioxid de carbon, care contribuie la dospirea pâinii.

Ce rol au în digestie

Alimentele fermentate sunt alimente parţial digerate. De aceea, persoanele care nu tolerează lactoza din lapte, pot consuma cu mai mare uşurinţă variante fermentate ale laptelui, precum chefir sau iaurt, deoarece lactoza este parţial descompusă. Murăturile sunt bogate în acizi organici, ceea ce facilitează digestia şi ajută la absorbţia şi asimilarea nutrienţilor de care organismul are nevoie. Funcţionarea optimă a sistemului digestiv are efecte benefice asupra întregului sistem imunitar, care devine mai bine pregătit pentru a lupta cu afecţiunile sau alţi factori dăunători.

În ceea ce priveşte berea, una dintre cele mai populare băuturi obţinute printr-un proces de fermentare, au fost identificaţi în compoziţia sa peste 35 de compuşi fenolici, aproximativ 80-90% în malţ şi 10-20% în hamei, care ajută în lupta cu radicalii liberi şi reduc efectele toxice ale acestora. Desigur, potenţialele sale efecte benefice vizează un consum moderat, reprezentat de 660ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei.

„Alimentele fermentate pot reprezenta o proporţie destul de importantă din dieta noastră obişnuită. Deşi au beneficii dovedite, moderaţia este cheia chiar şi în consumul acestor tipuri de alimente, deoarece trebuie să fim atenţi să nu cădem în capcana de a consuma în exces grăsimi (din anumite tipuri fermentate de brânză sau cârnaţi), sare (din castraveţi sau varză murată) sau nitriţi (din salam sau alte mezeluri). Dacă ne referim strict la bere, originea naturală a materiilor prime şi transformările pe care le suferă în timpul procesului de fermentaţie îi conferă proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii”, a declarat dr. Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

FOTO Shhutterstock



Recente

Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg