Blatul din bucătărie ─ culori şi stiluri de luat în considerare

Renovarea sau amenajarea bucătăriei este unul dintre cele mai complicate, dar şi plăcute capitole din decorul casei. Aceasta implică cele mai mari cheltuieli, mai ales dacă îţi doreşti un spaţiu modern, cu electrocasnice de ultimă generaţie. Trebuie să ştii însă că detaliile sunt la fel de importante ca în cazul sufrageriei, de exemplu. De la materialele finisajelor, la culorile pentru mobilier, toate acestea vor juca un rol decisiv în atmosfera pe care îţi doreşti să o creezi. Blatul din bucătărie are nevoie de atenţie specială, deoarece atât materialul, cât şi culoarea contează. Iată câteva sugestii pe care merită să le iei în considerare:
Blatul alb
Dacă ai o bucătărie de mici dimensiuni, blatul alb va fi cea mai bună opţiune. Acesta se potriveşte de minune cu un stil minimalist, contemporan. De asemenea, într-o bucătărie cu personalitate, în care se regăsesc culori şi materiale îndrăzneţe, blatul alb poate „calma” puţin atmosfera. De exemplu, un blat alb în combinaţie cu mobilier din lemn va reuşi să aducă un plus de modernitate şi să scoată decorul de sub semnătura unui stil mai degrabă retro. Pentru a putea lua decizia corectă pe baza dimensiunilor, alege blatul după ce decizi ce fel de chiuveta de bucatarie iti doresti. Un alt avantaj este posibilitatea de a face combinaţii creative, precum blatul alb asortat cu mobilier albastru şi insulă galbenă. Aşadar, dacă îţi doreşti o bucătărie modernă sau dacă vrei să dai senzaţia de spaţiu, optează pentru blatul alb din laminat, granit sau quartz.




Blat din lemn
Bucătăriile decorate cu accente din lemn devin cu uşurinţă mai primitoare. Blatul din lemn este potrivit în spaţiile decorate în stil tranziţional sau tradiţional, dar lemnul este extrem de versatil şi poate oferi un aer contemporan în acelaşi timp. Dacă îţi doreşti o bucătărie rustică, trebuie să ştii că poţi folosi lemnul pentru mobilier, dar şi pentru blat. În cazul unei bucătării mari contemporane, blatul din lemn este recomandat în special pentru insulă. Lemnul este un material perfect pentru accente, iar un blat gros folosit pentru zona de tăiat şi gătit va ieşi în evidenţă. Cel mai închis la culoare, cu un aspect lucios este potrivit în bucătăriile luminate şi în cadrul unui stil contemporan sobru, serios şi elegant. Într-o casă tradiţională trebuie să foloseşti nuanţe închise roşiatice, iar când vine vorba de stilul contemporan, nuanţele cenuşii vor oferi efectul dorit.

Blat din piatră
Dacă adori aspectul dramatic al finisajelor sau al mobilierului, bucătăria poate fi încăperea potrivită pentru a încerca ceva nou. Blaturile din piatră se potrivesc bucătăriilor mari, impunătoare, însă nu-ţi imagina că nu pot fi încorporate şi în spaţii de dimensiuni mai mici. Marmura cu nervuri evidente va atrage toate privirile celor care trec pragul casei tale şi va reuşi să te surprindă şi pe tine în fiecare zi. Alege-o pentru blat, dar şi pentru peretele dintre acesta şi corpurile de mobilier suspendate. Dacă vrei să pui accent pe această senzaţie dramatică, evită să optezi pentru mobilier de culoare închisă, deoarece acesta va „domestici” atmosfera. Când foloseşti marmură cu nervuri puternice, mobilierul trebuie să fie într-o nuanţă similară cu piatra sau mai deschisă. Doar în acest fel, cele două zone se vor coordona perfect. În cazul în care ai ales deja mobila şi cauţi modelul de marmură potrivit, cumpără câteva mostre de dimensiuni mai mari şi compară-le.
Blatul din bucătărie te va ajuta să dai tonul decorului mai mult decât crezi, dar trebuie să ţii cont de posibilităţi. Evită să aglomerezi spaţiul şi respectă stilul de design pe care l-ai ales la începutul amenajării. Nu uita nici să-ţi faci un plan bine pus la punct din timp, pentru a evita achiziţionarea unor materiale şi culori care nu se potrivesc.
Sursa foto: pexels.com