Bombă cu ceas pentru sănătate, dacă o foloseşti des în spaţii închise. Efectele negative ale acetonei

1 shutterstock 1432274597 jpg jpeg

Unghiile îngrijite sunt admirate de oricine, iar cele mai frumoase cer timp şi răbdare. Din păcate, trebuie intervenit cu un dizolvant imediat ce oja se întinde sau se încreţeşte înainte de uscare ori la puţin timp după ce se rupe una dintre unghii. Ce urmări are însă acetona dacă este folosită prea des?

Datorită solvenţilor precum acetona şi acetatul de etil, dizolvanţii de lac de unghii descompun oja şi o dizolvă. Agenţii de îndepărtare a lacurilor de unghii pot fi împărţiţi în două categorii: cu şi fără acetonă.

Această substanţă incoloră şi inflamabilă, acetona, se găseşte în cele mai multe soluţii de îndepărtare a lacului de unghii şi, chiar dacă este eficientă, totodată poate fi şi foarte dură cu unghiile şi pielea din jurul ei. În plus, acetona folosită adesea poate deteriora şi usca unghiile, precum şi pielea din jurul acesteia, deoarece îndepărtează uleiurile naturale ale pielii.

În cazul în care ai unghiile casante, ar fi indicat să eviţi dizolvantul de lac de unghii cu acetonă. Unul fără acetonă, în schimb, nu-ţi va crea probleme, dar vei observa că nu este la fel de eficient. Afectarea directă a unghiilor şi a pielii din jurul lor nu este singura neplăcere provocată de acetonă.

Când devine periculoasă inhalarea de acetonă?

Sigur ţi s-a întâmplat ca, în timpul îndepărtării lacului de unghii, să te deranjeze mirosul înţepător de acetonă. Este momentul în care inhalezi vaporii de acetonă, acest solvent care ar putea avea efecte negative. Cauza este acumularea lentă în organism. Uneori, se poate ajunge la intoxicaţie.

În situaţia în care lucrezi într-un salon de înfrumuseţare, petreci mult timp într-un salon sau foloseşti adesea acetonă, simţi adesea mirosul a diferite substanţe chimice toxice. Una dintre substanţele chimice folosite frecvent este dizolvantul de lac de unghii. Ventilaţia este deosebit de importantă, altfel s-ar putea să inhalezi mai mulţi vapori decât ar trebui.

Citeşte şi: Pericolele din lacurile de unghii

Acetona din dizolvantul de lac de unghii poate fi periculos, deoarece afectează rinichii, creierul şi sistemul nervos, conform Medical News Today. Expunerea prelungită poate irita pielea, ochii şi căile respiratorii superioare.

Aşa îţi dai seama că este posibil să ai o intoxicaţie cu acetonă!

Inhalarea vaporilor de acetonă din dizolvantul de lac de unghii poate să afecteze plămânii şi rinichii, organele implicate tocmai în eliminarea substanţei. De asemenea, poate să ducă la intoxicaţie în lipsa aerisirii încăperii în care este folosit. Se petrece fenomenul numit acidoză respiratorie. Acesta presupune reducerea volumului de aer care ventilează plămânii şi o creştere a producţiei de dioxid de carbon.

Manifestările intoxicaţiei cuprind:

- ameţeli,

- strănut,

- crize de tuse.

Citeşte şi: Ce spun unghiile despre sănătatea ta

În cazurile grave, se poate ajunge la incoerenţă în vorbire sau pierderea conştienţei.

FOTO: Shutterstock



Recente

Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg
femeie care folose;te telefonul mobil  foto   Shutterstock jpg
Cheesecake cu lamaie  Sursa foto shutterstock 2140680263 jpg
stres  foto   Shutterstock jpg
Floricelele de porumb, benefice pentru sanatate  Sursa foto Pixabay food 3060464 1280 jpg
Ciorba de urzici cu pui  Sursa foto shutterstock 388196338 jpg
De ce sa nu bei suc de portocale dimineata  Sursa foto Pixabay fresh orange juice 1614822 1280 jpg
Tort cu biscuiti si caramel, Sursa foto shutterstock 1889440468 jpg
Imunitate jpg
Tort cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 1132012664 jpg
clickpentrufemei ro (7) jpg
Paste din dovlecei cu chiftelute  Sursa foto shutterstock 1459898876 jpg
Atentie la capuse Cand sa apelezi la medic  Sursa foto Pixabay  ixodes ricinus 5260258 1280 jpg
Imagine clickpentrufemei jpg
Oatzempic jpg
Ți ai renovat bucătăria și ai nevoie de un frigider nou jpg
o femeie eleganta jpg