Calendarul menstrual - cum calculezi, care sunt perioadele fertile, cum să eviţi sarcina

Cum ştii cât mai exact care este cea mai bună perioadă pentru a concepe un copil? Dar cum poţi evita apariţia sarcinii? Ciclul menstrual şi menstruaţia înseamnă acelaşi lucru? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care le primim pe adresa redacţiei la care vom răspunde cu ajutorul dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.
Ciclul menstrual reprezintă perioada cuprinsă între prima zi a menstruaţiei şi ziua întâi a următoarei menstruaţii. Distanţa dintre acestea este de 28 de zile, cu toate că multe femei au un ciclu menstrual de 21 până la 35 de zile, fiind considerat normal. Prima menstruaţie (sângerarea propriu-zisă) poate să apară la 12 ani, dar poate debuta şi în jurul a 9 ani, iar din acest moment în corpul viitoarei femei au loc o mulţime de schimbări – de la dezvoltarea sânilor, la apariţia părului pubian şi axilar şi, nu în ultimul rând, la pregătirea corpului pentru o sarcină.
Ciclul menstrual cuprinde două faze importante: foliculară şi cea luteală, iar între ele are loc ovulaţia în timpul căreia ovarele eliberează un singur folicul dominant. Acesta este preluat de trompele uterine către uter, unde trăieşte doar 24 de ore dacă nu este fertilizat de un spermatozoid (în urma contactului sexual).
Ciclul menstrual variază între 21 şi 35 de zile, iar ovulaţia are loc, cu aproximaţie, la jumătatea acestui ciclu. Perioada cea mai fertilă a unei femei, atunci când şansele de a rămâne însărcinată sunt cele mai mari, are loc cu cinci zile înainte de ovulaţie şi până la două zile după aceasta, a continuat dr. Vythoulkas.
Cele mai comune semne ale ovulaţiei sunt durerile intense şi constante în zona abdomenului inferior, creşterea temperaturii bazale, mucusul cervical devine asemănător albuşului crud – lipicios, alunecos, cervixul este mai deschis şi umed, sensibilitate la nivelul sânilor, modificarea culorii areolelor, senzaţie de balonare, creşterea apetitului sexual, retenţia de apă, accentuarea simţurilor, greaţă, dureri de cap.
Perioada fertilă se poate determina şi cu ajutorul testelor care măsoară nivelul hormonului luteinizant din urină (creşte cu aproximativ 24-36 de ore înainte ca ovulaţia să aibă loc) sau cu ajutorul testelor de sânge ce arată prezenţa progesteronului (se face cu 10 zile înainte de debutul menstruaţiei, iar un nivel mare de progesteron arată că ovulaţia a avut loc). De asemenea, ovulaţia se poate constata şi ecografic sau, altfel spus, se poate vedea dacă foliculii s-au maturizat şi au fost sau nu eliberaţi de ovare.
În cazul unui ciclu menstrual neregulat, anticiparea ovulaţiei şi a perioadei fertile este greu de făcut, a mai adăugat dr. Vythoulkas. Tocmai de aceea, dacă nu se doreşte obţinerea unei sarcini, recomandarea este de a folosi, după consultul unui medic ginecolog, o metoda de contracepţie considerată sigura, fie că vorbim despre metodele hormonale (pilula contraceptivă), fie de folosirea steriletului, fie de folosirea metodelor de contracepţie tip barieră – diafragmă, prezervativ, geluri sau ovule.
Sursă imagine: helpdex.ru