Când nu se spală în Săptămâna Mare. Tradiţii şi obiceiuri în zilele dinainte de Paşte

Când nu se spală în Săptămâna Mare jpeg

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima săptămână dinainte de Paşte, în care sunt programate slujbe speciale la biserică. Tot în aceste zile, gospodinele se pregătesc să primească cum se cuvine Lumina Sfântă. Aceste zile abundă în tradiţii şi superstiţii. Iată care sunt zilele în care nu ai voie să speli, când se vopsesc ouăle şi când se coc cozonacii şi pasca.

În Săptămâna Mare, credincioşii se pregătesc pentru Paşte atât sufleteşte, prin participarea la slujbele religioase, cât şi trupeşte, prin post. Însă nici casa nu trebuie neglijată. Există însă anumite zile din Săptămâna Patinilor în care nu este bine să speli haine. 

Curăţenia de Paşte începe în Lunea Mare, atunci când se scoate totul la aerisit, se spală rufe şi se calcă şi se fac reparaţiile necesare prin casă.

În Marţea Mare se mătură şi se aspiră şi se spală geamurile.  

Până miercuri, inclusiv, sunt permise muncile în câmp (săpat, curăţat pomi, semănat), după această zi toţi membrii familiei se ajută între ei la treburile gospodăreşti.  În schimb, în Miercurea Mare nu se spală.

Joia Mare este ziua dedicată vopsirii ouălor. Se spune că dacă vopseşti ouăle în această zi, vei fi ferit de boli şi de necazuri. Totodată, ouăle înroşite în Joia Mare vor fi bune tot anul.

Până în această zi femeile trebuiau să termine torsul din furcă, de frică să nu fie pedepsite de Joimăriţă, o femeie fioroasă care pedepsea femeile leneşe pe parcursul anului. Uneltele de tortură ale Joimăriţei erau: căldura, oala cu jăratec, ardea degetele femeilor leneşe. Joimăriţa era, la origini, o zeitate a morţii care supraveghea focurile din Joia Mare, treptat devenind un personaj justiţiar care pedepsea lenea.

Citeşte mai mult despre tradiţiile din Joia Mare.

O altă zi în care nu ai voie să speli este Vinerea Mare. Conform tradiţiei creştine, în Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor, aşa cum mai este numită, Iisus a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru răscumpărarea păcatelor omenirii.

În această zi, ar trebui să se ţină post negru. Cei care nu ţin postul, ar trebui să nu mănânce urzici şi nici să pună oţet în mâncare, pentru că lui Iisus I s-a dat să bea oţet după ce a fost biciuit. În această zi nu se fac treburi în casă.

În Vinerea Mare nu se vopsesc ouăle, iar dacă nu le-ai vopsit până acum este de preferat să le colorezi sâmbăta. Află care sunt obiceiurile şi tradiţiile pe care trebuie să le respecţi în Vinerea Mare!