Care sunt cele mai noi concluzii cu privire la vaccinarea anti-COVID-19

2 injectie jpg jpeg

Potrivit unui studiu realizat recent privind imunizarea post-vaccin, persoanele care nu au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 dezvoltă un număr anticorpi anti-Spike mai mic faţă de persoanele care au trecut prin infecţie şi s-au vaccinat cu prima doză. Iată ce spun medicii!

Specialiştii MedLife anunţă noi rezultate cu privire la studiul despre imunizarea post vaccin: „Persoanele care nu au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 dezvoltă post-rapel un titru de anticopi anti-Spike mai mic faţă de persoanele care au trecut prin infecţie şi s-au vaccinat cu prima doză. Recomandăm autorităţilor să reevalueze cu atenţie posibilitatea administrării unei singure doze persoanelor care au trecut prin boală concomitent cu eventuala optimizare a dozelor disponibile‟. 

Ce categorii de vârstă au fost analizate

Lanţul de unităţi medicale continuă demersul de cercetare, referitor la dezvoltarea răspunsului imun al organismului în urma vaccinării împotriva COVID-19 şi anunţă noi rezultate ca urmare a extinderii eşantionului la 741 de persoane. Probele analizate de specialiştii diviziei de cercetare provin în proporţie de 82% de la femei cu vârste cuprinse între 21 şi 82 de ani şi de 18% de la bărbaţi cu vârste între 20 şi 79 de ani. Pentru a observa în dinamică evoluţia titrului de anticorpi, probele au fost analizate în intervalul 18-20 zile de la administrarea primei doze de vaccin şi respectiv, la 8-12 zile de la administrarea rapelului.

În vederea determinării titrului de anticorpi împotriva COVID-19, au fost efectuate teste serologice IgG anti-Nucleocapsida (test calitativ pe sistem Alinity-Abbott) şi IgG anti-Spike (test cantitativ pe sistem Liaison Diasorin cu echivalare aproximativă în titru de neutralizare), probele fiind recoltate atât după prima doză de vaccin, cât şi după administrarea rapelului.

Câte persoane nu au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării

Din eşantionul analizat s-au evidenţiat două categorii: 85% sunt persoane fără istoric de infecţie COVID-19 în trecut, în timp ce 15% au trecut anterior prin boală, având confirmarea infecţiei prin test RT-PCR efectuat anterior. Specialiştii anunţă că doar 2 persoane din eşantionul studiat nu au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării. În ceea ce priveşte infectarea cu SARS-CoV-2, studiul arată că 4 persoane dintre cei care nu au trecut anterior prin boală s-au pozitivat după administrarea primei doze de vaccin, în timp ce nicio persoană din lotul analizat nu a fost testată pozitiv la 10-12 zile de la administrarea rapelului.

Analiza probelor prelevate de la persoanele care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în trecut arată faptul că răspunsul imun rămâne scăzut înaintea rapelului, având în vedere că 48% dintre cei care au primit prima doză nu au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentraţie mai mare de >=80AU/ML în intervalul 18-20 de zile de la administrarea vaccinului. Specialiştii au identificat şi o persoană care nu a dezvoltat deloc anticorpi în acest interval. În schimb, s-a observat că procentul persoanelor care au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentraţie >=80AU/ml, deşi nu au trecut anterior prin boală, creşte considerabil, la 99,5%, la 8-12 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Totuşi, există o persoană care nu dezvoltat anticorpi nici în acest interval de la rapel.

„Cele trei vaccinuri care se administrează în acest moment în România nu sunt identice ca structură de determinant antigenic, dar toate trei vor sensibiliza celulele imune şi vor genera anticorpi anti-S (Spike). La prima doză de vaccin, la un organism care nu a mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2, este de aşteptat ca răspunsul imun să nu fie foarte intens şi prelungit. În schimb, a doua doză vine să întărească memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată şi suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecţie virală”, a explicat Dr. Bogdan Dabu, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife.

O singură doză de vaccin ar putea fi eficientă?

În cazul persoanelor confirmate anterior cu infecţie COVID-19, specialiştii MedLife atrag atenţia că titrul de anticorpi neutralizanţi este semnificativ, încă din primele zile după administrarea primei doze de vaccin. Acest lucru întăreşte ipoteza lansată de alte grupuri de cercetători din Europa şi SUA, conform căreia o singură doză de vaccin ar putea fi eficientă pentru persoanele care au trecut prin boală. De altfel, pe eşantionul studiat de specialiştii MedLife toate persoanele care au trecut anterior prin infecţie aveau dezvoltat un titru ridicat de anticorpi neutralizanţi în intervalul 18-20 zile de la prima doză.

„În urma infecţiei cu SARS-CoV-2 pot fi detectaţi atât anticorpi anti-N, cât şi anticorpi-S, aceştia fiind un marker specific al întâlnirii dintre virus şi organismul gazdă. Însă, ce ne atrage atenţia este titrul de anticorpi anti-S dezvoltat în urma vaccinării de persoanele care au trecut prin boală comparativ cu cele care nu au intrat în contact cu virusul până la momentul vaccinării. Astfel, observăm că cei din prima categorie pot dezvolta după administrarea primei doze un titru de anticorpi semnificativ mai mare decât al celor care nu au trecut prin boală”, a adăugat specialistul.Recente

Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg
Cum sa ti mentii urechile curate in mod corect  Sursa imagine shutterstock 1689079585 jpg
2 jpg
haine pentru doamnele cu parul carunt jpg
Efectele secundare ale pastilele pentru somn jpg
Regina adâncurilor, scufundări  sursa   Shutterstock jpg
otet jpg
Click! pofta buna jpg
Cele mai bune alimente pentru rinichi  jpg
Maini tinand un pahar cu apa jpeg
haine  jpg
pliculețul de ceai  sursa   Shutterstock jpg
rozacee acid azelaic shutterstock 1498857530 jpg
Cum iti poate afecta consumul de alcool pielea  Sursa imagine Pixabay jpg
raceala, gripa, simptome jpg
Faci asta zilnic fara sa stii ca iti ia ani din viata  Sursa foto Pixabay jpg