Care sunt tipologiile de oameni cel mai uşor de distras la volan

1 shutterstock 322470743 jpg jpeg

Crezi că poţi trimite un mesaj de pe telefon în timp ce aştepţi să pleci de la semafor? Sau să răspunzi la un apel pe care îl consideri urgent, chiar din sensul giratoriu? Experţii au o idee clară despre genul acesta de oameni, care cred că deţin controlul şi că nimic nu îi poate distrage, într-atât încât să se pună în pericol. Adesea, percepţia lor este eronată şi se expun frecvent riscului de accidente rutiere.

În fiecare an, peste 1,25 milioane de oameni mor în urma accidentelor rutiere şi între 20 şi 50 de milioane de persoane suferă leziuni din acelaşi motiv,  potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Reprezentanţii grupului clasifică obiceiul de a conduce distras de la trafic drept una dintre primele două cauze ale accidentelor. Iar cercetătorii norvegieni au descoperit recent tipurile de persoane cu personalităţi care prezintă cel mai mare risc de a-şi asuma acest tip de pericol.

„Şoferii care folosesc telefoane mobile au aproximativ de patru ori mai mult risc de a fi implicaţi într-un accident, decât şoferii care nu folosesc un telefon mobil”, relatează OMS. „Utilizarea unui telefon în timp ce conduceţi încetineşte timpul de reacţie (în special timpul de reacţie la frânare, dar şi reacţia la semnalele de trafic) şi face dificilă păstrarea pe banda corectă şi păstrarea distanţelor următoare corecte”, se arată în comunicatul Organizaţiei.

Cercetătorii Ole Jørgen Johansson şi Aslak Fyhri au coordonat un studiu privind şoferii în trafic, iar rezultatele cercetării au fost publicate recent în revista Frontiers in Psychology. Experţii au considerat că a afla cine este cel mai predispus să se angajeze în conducerea unui autovehicul, care răspunde pozitiv la factorii de distragere a atenţiei, reprezintă un prim pas, crucial, în dezvoltarea intervenţiilor eficiente, menite să reducă acest fenomen. Johansson şi Fyhri şi-au propus să identifice atitudinile, intenţiile şi trăsăturile de personalitate comune în rândul celor care se angajează în conducerea distrasă.

Cine riscă cel mai mult în trafic

Cercetatorii au solicitat unui număr de 1.500 de persoane, bărbaţi şi femei, să răspundă la întrebările dintr-un sondaj şi au descoperit că cei mai predispuşi să conducă neatent sunt bărbaţii. Aceştia au fost împărţiţi în şase categorii de persoane susceptibile să nu fie atente la trafic:

-bărbaţii tineri;

-cei care conduc des;

-persoanele nevrotice;

-extrovertiţii;

-cei care obişnuiesc să-şi facă de lucru în timp ce conduc simt că aşa sunt acceptaţi social;

-persoanele care pur şi simplu  nu pot controla factorii care le tulbură atenţia.

@shutterstock