Cariile dentare sunt contagioase? Cum se transmit de la o persoană la alta?

1 shutterstock 86605807 jpg jpeg

Cariile sunt printre cel mai des întâlnite probleme de sănătate. Netratate la timp, ele avansează şi pot duce până la pierderea dinţilor afectaţi. Ceea ce însă nu ştiu mulţi este că ele se pot transmite de la om la om. Cum anume se transmit şi ce putem face pentru a ne feri?

În cazul unei igiene dentare precare, bacteriile rele rămase lipite pe dinţi vor digera resturile alimentare, iar în urma acestui proces rezultă acizi care atacă dinţii. Practic, caria apare de cele mai multe ori după un lung proces de demineralizare. Dacă demineralizarea este rezultatul atacului acid, remineralizarea se realizează cu ajutorul produselor de igienă dentară pe care le folosim, cele pe bază de fluor, dar şi al salivei. În timp, dacă demineralizarea se tot repetă, integritatea smalţului dentar este periclitată, acizii poduşi în urma digestiei bacteriilor erodând în continuare straturile subiacente. Astfel apare şi avansează caria.

„Deşi este impropriu spus că aceste carii se transmit de la o persoană la alta, ceea ce circulă de la un om la altul sunt bacteriile care declanşează formarea cariilor. Cel mai des întâlnite astfel de bacterii sunt Streptococcus mutans şi Streptococcus sobrinus. Ele se lipesc de suprafaţa dintelui, digerând resturile alimentare. Putem transmite aceste bacterii prin sărut sau prin simpla apropiere fizică exagerată, însoţită de gesturi de îngrijire. Vorbim aici, spre exemplu, despre gustatul mâncării copilului pentru a verifica temperatura”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Igiena joacă şi ea un rol extrem de important: trebuie să periem dinţii de 2 ori pe zi, să folosim duşul bucal, apă de gură şi să mergem regulat la dentist. În plus, dacă ştim că avem carii, să evităm acel tip de contact (sărut sau apropiere) cu alte persoane. 

FOTO Shutterstock