Alimente pe care nu trebuie să i le dai niciodată animalului tău de companie

1 shutterstock 229651357 jpg jpeg

De multe ori, câinii sau pisicile reuşesc să-şi convingă stăpânii să cedeze şi să le ofere din alimentele care n-ar trebui să stea decât pe masa lor nicidecum în bolul de mâncare al patrupedelor.

Pisicile sunt experte în a şterpeli mâncare de pe masa stăpânilor. Anumite alimente obişnuite pentru om le pot face rău animalelor, iar în cele mai tragice cazuri s-ar putea dovedi chiar fatale. Mulţi câini acţionează ca un aspirator, te urmăresc în bucătărie sau la masă în speranţa de a primi o gustare gustoasă. Pot fi incredibil de sensibili la unele alimente pe care probabil le găteşti în fiecare zi, aşa că trebuie să fii foarte vigilent în privinţa hranei lui, precum şi la orice ar putea găsi căzut pe podea. În cazul în care patrupedul tău mănâncă orice şi oricât, discută cu un medic veterinar ce anume trebuie să eviţi să-i dai mâncăciosului tău animal de companie. Chiar şi în cantităţi mici, unele alimente îi pot provoca probleme grave de sănătate.

Ciocolată

Nu-ţi  ăsa câinele niciodată să mănânce ciocolată! Ciocolata poate provoca insuficienţă renală la câini, iar cea neagră este deosebit de periculoasă pentru el.

Ceapă şi usturoi

Pentru câini sunt toxice usturoiul, ceapa, arpagicul şi toate plantele din familia lor. În cazul în care le-a mâncat pe oricare dintre acestea, îi pot fi afectate celulele roşii din sânge sau poate suferi iritaţii gastrointestinale.

Oase fierte

Ai grijă ca oasele pe care le oferi câinelui tău să nu fie fierte.  Oasele crude pot fi roase ore în şir. Cele fierte au aşchii, iar acestea îl pot răni. Aceste fragmente osoase pot provoca apoi constipaţie, sau în cele mai rele cazuri, perforarea intestinelor, ceea ce i-ar putea fi fatal.

Struguri şi stafide

Acestea conţin o toxină care îi poate provoca leziuni hepatice şi insuficienţă renală. Atât stafidele, cât şi strugurii sunt gustări populare pentru copiii mici, aşa că asigură-te că le explici celor mici să nu le dea şi animalelor.

Nuci de Macadamia

Acestea sunt toxice pentru câini şi le pot afecta musculatura. Sunt periculoase pentru sistemul nervos central al câinelui, provocându-le dificultăţi de respiraţie.

Avocado

Conţine o substanţă numită persină, care îi poate provoca vărsături şi diaree câinelui tău. Persina este prezentă în miezul de avocado, precum şi în coajă, deci asigură-te că arunci coaja unde nu poate ajunge el.

Porumb

Chiar dacă patrupedele precum câinii pot digera porumbul, ai grijă la ştiuletele pe care un câine le poate ronţăi fericit. Dacă câinele tău mănâncă aşa ceva, i-ar putea provoca un blocaj intestinal care îi va da dureri intense.

Alimente cu xilitol

Xilitolul este un îndulcitor artificial pe care-l conţin multe gustări dulci, precum şi în multe tipuri de gumă de mestecat. Ţine-le departe de animalul tău de companie!

Alcool

La fel ca la om, alcoolul poate aduce câinii în stare de ebrietate. Cu toate acestea, alcoolul poate da câinelui vărsături şi-i poate afecta sistemul nervos central.

FOTO: Shutterstock