Aşa congelezi corect alimentele

1 47102 original jpg jpeg

Alimentele se păstrează foarte bine în congelator luni bune dacă ţii cont de condiţiile de păstrare şi de congelare. Şi dacă nu uiţi să menţii temperatura constantă la -18 grade Celsius!

Ce trebuie să ştii înainte de congelare

Când congelezi alimentele,ar fi bine să ţii cont de cât găteşti o dată,pentru a nu fi nevoită să decongelezi o cantitate mai mare decât îţi trebuie.

Dezgheţarea şi recongelarea succesivă nu sunt indicate. Fasolea verde,spanacul,morcovii,conopida,varza şi guliile trebuie fierte în apă cu sare şi cu puţin suc de lămâie înainte de congelare.

Atunci când cumperi carne pentru congelat,trebuie să ştii că cea slabă rezistă mai mult timp decât cea grasă.

Când congelezi...

...nu introduce în congelator dintr-o dată o cantitate prea mare de alimente,deoarece îl vei suprasolicita şi nu le va mai îngheţa cum trebuie. Mai mult,temperatura ar putea creşte peste cele -18 grade recomandate.

Eticheta alimentelor congelate deja de producător spune,de obicei,cât timp sunt valabile,iar cele pe care le congelezi tu nu ar trebui ţinute mai mult de două,trei luni. Legumele fac excepţie:pot ţine până la un an. Ar fi bine să scrii pe fiecare pachet data la care l-ai congelat şi ce conţine.

Cum decongelezi mâncarea

Lăsarea alimentelor afară sau într-un vas cu apă caldă nu este cea mai bună variantă. Iată care sunt cele mai bune metode de dezgheţare.

Dezgheţarea în frigider este cea mai sigură şi cea mai sănătoasă metodă,chiar dacă poate dura până la 24 de ore.

Dacă te grăbeşti,poţi dezgheţa alimentele în apă rece. Carnea trebuie să stea în pungi,care să nu permită pătrunderea apei în interior.

Cea mai rapidă metodă este dezgheţarea la cuptorul cu microunde. Totuşi,microundele nu sunt indicate dacă pachetele cu mâncare îngheţată sunt foarte mari:rişti ca alimentele să se ardă la exterior,dar să rămână îngheţate la mijloc.

Info

Salata verde,castraveţii şi strugurii nu pot fi congelaţi.

Durata maximă de congelare

Carne-2-3 luni

Brânză de vaci-3-4 luni

Îngheţată-2 luni

Legume-1 an

Pâine-2-3 luni