Aşa eviţi mâncatul emoţional

1 81347 original jpg jpeg

Se spune că cei care reuşesc să-şi controleze mintea, reuşesc să-şi controleze viaţa. Iar aici ne referim la deţinerea controlului asupra propriei vieţi, de la a conştientiza ceea ce mâncăm, până la a reuşi să ne impunem o dietă sănătoasă, pe care să o respectăm indiferent de etapele emoţionale prin care trecem în viaţă.

De câte ori nu ţi s-a întâmplat ca după o ceartă cu iubitul să renunţi complet la dieta sănătoasă şi să treci în extrema cealaltă? Sau atunci când treci printr-o perioadă stresantă la serviciu să consumi mai multe dulciuri şi junk food? Ei bine, cam acesta este mâncatul emoţional.

Explicaţia medicilor

Atunci când eşti anxioasă, creierul tinde să se concentreze pe o recompensă imediată şi ce poate fi mai la îndemână decât mâncarea?! În acelaşi timp, cortizolul, adică hormonul stresului, te poate face să crezi că îţi este mai foame decât în realitate. Din păcate, alimentele pe care alegi să le mănânci în astfel de situaţii îţi vor aduce nu doar modificări asupra siluetei, dar şi o senzaţie opusă celei aşteptate. Alegerile alimentare nesănătoase nu îţi schimbă starea în bine. Prin urmare, să te abţii de la a mânca nesănătos are acelaşi efect cu a mânca, doar că opţiunea din urmă nu are efecte negative asupra organismului.

Cum eviţi mâncatul emoţional?

Mica distragere a atenţiei prin mâncatul unei îngheţate de exemplu e destul de scurtă şi imediat urmată de o dezamăgire de sine atunci când se termină.

Primul pas pentru a evita mâncatul emoţional este acela de a conştientiza că mănânci pe fond nervos şi a încerca să identifici cauza anxietăţii care îţi dictează să faci acest lucru.

Să ştii de ce apelezi la soluţii de moment te poate ajuta să rezolvi cauza, ne spun specialiştii.

Ritual de calmare

Odată ce ai făcut acest lucru, încearcă să-ţi creezi un ritual de calmare atunci când treci prin astfel de clipe. De exemplu, poţi medita timp de cinci minute, practica un sport sau face o plimbare în parc.

Încearcă să scrii pe o foaie de hârtie ceea ce simţi, astfel vei reuşi să te eliberezi de emoţiile negative în loc să le înăbuşi prin mâncare.



Recente

slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg