Brad artificial sau brad natural?

1 47982 original jpg jpeg

An de an, aproximativ 120.000 de brazi şi molizi ajung în pieţe de Crăciun. Dacă pentru Crăciunul acesta nu te-ai decis încă ce să alegi între unul dintre aceştia şi unul artificial, află avantajele şi dezavantajele fiecăruia în cele ce urmează.

Bradul natural,mai prietenos cu mediulÎn ciuda faptului că economiseşti timp şi bani,dacă alegi să cumperi un brad artificial,n-ar fi rău să iei în considerare şi la faptul că peste 5-10 ani,poate chiar mai puţin,nu va mai arăta ca la început,îşi va pierde luciul şi vei fi nevoită să-l înlocuieşti,ceea ce dăunează mediului. Din acest punct de vedere,este mai bine să optezi pentru un brad natural,cu atât mai mult dacă provine dintr-o pepinieră,unde a fost crescut special pentru Crăciun.De reţinut!

Unui brad artificial uzat,odată aruncat,îi trebuie 200 de ani pentru a se degrada,pe când unuia natural îi ia numai un an. Chiar şi prin reciclarea lor,brazii artificiali degajă gaze toxice cancerigene.

Sigur că dacă vrei să scapi de o grijă în plus înainte de Crăciun şi să scazi în timp cheltuielile cu brazii de Crăciun,vei fi tentată să alegi un copăcel artificial. O coroniţă de brad va da şi acea mireasmă proaspătă a bradului care te face să simţi că a venit Crăciunul şi în casa ta. Dacă bradul natural se usucă şi are crengile deja puţin lăsate până la Revelion,cel artificial arată bine în permanenţă. După Sărbători,nu găseşti sub el straturi de ace căzute şi nici nu ai inima strânsă că trebuie să arunci bradul.

Ştii şi tu cât de trist este sfârşitul Sărbătorilor,în special pentru copii,când trebuie să strângeţi ornamentele din brad şi să aruncaţi bradul natural. Ar fi mai plăcut şi pentru cei mici,dacă aţi planta brăduţul într-o curte sau în parc. Copacul sădit îţi aduce acest avantaj. Totul este să-l aşezi într-o cameră mai răcoroasă,departe de surse directe de căldură,apoi,după Sărbători,să-l mutaţi în balcon şi să-l plantaţi abia pe la sfârşitul lunii februarie,când s-a domolit gerul. Dacă îl plantaţi imediat,nu va rezista intemperiilor,după ce a stat în casă câteva săptămâni.