Ce e bine de ştiut înainte de a lua antibiotice

1 77567 original jpg jpeg

Cum vremea de afară devine din ce în ce mai rece, virozele de sezon nu vor întârzia să apară. Şi fiindcă antibioticele sunt cel mai eficient mod de a scăpa de ele, iată ce ar trebui să ştim înainte de a urma un tratament bazat pe antibiotice:

Chiar e nevoie de antibiotice?

Avem tendinţa de a lua antibiotice pentru cele mai minore afecţiuni, deşi putem găsi remedii naturale mai bune pentru organism. Antibioticele nu sunt necesare în tratarea unor răceli sau dureri în gât deoarece acestea pot cauza efecte adverse. În plus, dacă luăm antibiotice care nu sunt prescrise de medic riscăm ca afecţiunea de care suferim să fie diagnosticată mai greu.

Ştii la ce efecte secundare să te aştepţi?

Odată ce ţi-a fost prescris un antibiotic, e important să ştii care sunt efectele lui secundare. Deşi sunt foarte eficiente în tratarea anumitor boli, aceste pastile provoacă o mulţime de efecte secundare. Una dintre cel mai des întâlnite reacţii adverse provocate de antibiotice este diareea. Există însă şi o reacţie adversă mai gravă, denumită Clostridium difficile, care se manifestă prin febră, durere abdominală, diaree sau chiar enterocolită.

Ar trebui să iei un probiotic?

Nu toate bacteriile sunt bune. Un tratament cu antibiotice distruge atât bacteriile nocive organismului, cât şi pe cele bune, ceea ce duce la un dezechilibru în organism. În acest caz este recomandat să iei un probiotic.

Antibioticele vor interacţiona cu alte medicamente pe care le iei?

În cazul tratamentului cu antibiotice, medicul trebuie să ştie dacă mai iei şi alte pastile deoarece antibioticele pot anula efectul acestora. Astfel, dacă iei antibiotice şi pilule contraceptive e bine de ştiut că, în funcţie de tipul de antibiotice, efectul pilulelor ar pute fi anulat.

Cât de repede te faci bine?

De regulă, după primele 48 de ore de când ai luat primul antibiotic, ar trebui ca starea ta de sănătate să se amelioreze.

Sursa foto: wallup.net