Ce notă muzicală scot muștele când zboară? Dar albinele?

Nimănui nu-i plac muștele. Se așază peste tot, împrăștie boli și scot un sunet enervant. Sunt vietăți complet silențioase, nu comunică prin sunete, însă zborul lor are o anumită melodicitate.

image

Chiar dacă nu-ți faci griji din cauza bolilor care pot fi transmise de muște, prin simplul fapt că poartă bacteriile de colo-colo, sunetul pe care-l fac te scoate din minți, nu-i așa? Nu-i nimic mai enervant decât bâzâitul lor când ți-a lumea mai dragă! Ceea ce nu știu prea mulți oameni e că zgomotul produs de aripile lor are o notă muzicală anume.

Există în jur de 150.000 de specii de muște pe lume și durata vieții lor este între 15 și 60 de zile, timp în care se înmulțesc într-o veselie, pot produce și 1.000 de „moștenitori”, ne informează Britannica.

Există multe specii de muște, dar niciuna n-are corzi vocale, susține Mental Floss. De fapt, în ceea ce privește comunicarea, sunt complet silenționase. Singurul sunet pe care-l fac este cel al aripilor lor când zboară.

Toate viețuitoarele care zborară fac zgomot cu aripile lor, chiar și muștele. Păsările și liliecii scot un sunet ca o plescăitură, pentru că aripile lor sunt destul de mari, dar bat destul de rar, e de părere New Scientist.

În ceea ce privește insectele, care au o dimensiune vizibil redusă, sunt nevoite să bată mai des din aripi pentru a se menține în aer. „Pentru a genera acest zumzet, aripile muștelor bat împreună. Viteza cu care fac mișcarea zborului determină frecvența undelor de sunet”, stă scris pe site-ul How It Works.

În cazul muștelor, sunetul emis este, de fapt, nota muzicală Fa major, susține Mental Floss. Nu toate muștele ating la perfecțiune această notă muzicală, există mici diferențieri, însă, în principiu, sunt toate asemănătoare. Cert e că o muscă va atinge de fiecare dată aceeași notă.

Surprinzător sau nu, albinele tot nota Fa major o emit și, după cum ne dăm seama cu toții, zumzetul albinelor este mai puternic decât cel al muștelor.

Foto - Shutterstock