Viețuitoarea care trăiește 5 minute n-are gură sau stomac, pentru că n-are timp să mănânce

NBC News ne informază cu privire la o fosilă veche de 312 milioane de ani, care a fost descoperită și care este cea mai veche dovadă a unei insecte zburătoare de până acum. Este vorba despre rusalii, o insectă denumită astfel, deoarece apare în același timp cu sărbătoarea Rusaliilor.

lac 1 shutterstock 1517284250 jpg

Ei bine, aceste rusalii pot fi antice ca fosile, însă au o viață extrem de scurtă la maturitate.

Rusaliile adulte au una dintre cele mai scurte vieți în rândul tuturor insectelor care există pe pământ – numai 5 minute, conform PBS. Numele său derivă din două cuvinte grecești: ephemeros, adică de „scurtă durată‟, și pteron - „aripi”.

Există în jur de 2.500 de specii de rusalii în lume, susține Britannica, și singurul continent unde nu există această insectă este Antarctica. National Wildlife Federation ne spune că aceste viețuitoare trăiesc în zona izvoarelor cu apă curată, ceea ce le face un bun bioindicator, un oraganism a cărui prezență ne dovedește starea optimă a mediului.   

Rusaliile își depun ouăle pe suprafața apei, care apoi se scufundă la fundul ei. Puii ies din ouă în aproximativ două săptămâni, dacă condițiile sunt favorabile. Dacă nu, ouăle intră într-o stare de pauză, adică își opresc dezvoltarea până în momentul în care condițiile se îmbunătățesc și pot să eclozeze.

Nimfele au șase picioare și capacitatea de-a respira sub apă. În funcție de specia rusaliilor, stadiile nimfelor diferă. Unele rămân în stadiul incipient chiar și doi ani, în timp ce altele nu depășesc două săptămâni. Nimfele se hrănesc cu alge, plante și organisme în putrefacție, unele dintre ele fiind chiar carnivore. Oricum toate felurile de rusalii constituie o sursă importantă de mâncare pentru pești.

Stadiile dezvoltării

După stadiul de nimfă, rusaliile intră în alt stadiu al dezvoltării. Primul stadiu începe în apă, iar al doilea începe când aceasta iese din apă, își usucă aripile, zboară pe copacii de lângă apă și devin adulți maturi sexual, după cum ne informează Delaware River Guide.

Rusaliile adulte au ochi, două seturi de aripi, și două-trei cozi. Ceea ce intrigă cel mai mult este faptul că le lipsește gura și sistemul digestiv din simplul motiv că nu au timp să mânânce și, drept urmare, n-are avea la ce să le folosească.

PBS susține că stadiul adult al unei female poate dura chiar mai puțin de 5 minute, în timp ce masculii sunt mai longevivi, ajungând să trăiească până la două zile, la maturitate. Oricum atât masculii, cât și femelele se reproduc, după care mor și devin mâncare pentru pești.