Ce trebuie să ştii despre nuci

1 71273 original jpg jpeg

Originar din Persia şi adus pentru prima oară în Grecia de către Alexandru cel Mare, nucul este unul dintre cei mai longevivi pomi fructiferi.

El este cultivat atât pentru lemnul rezistent,cât şi pentru fructul folosit pe larg în industria alimentară şi cosmetică.

Când se plantează

Dacă îţi doreşti să plantezi nuci,ţine cont că primăvara şi toamna sunt anotimpurile potrivite. Înainte de sădire,scurtează rădăcina puieţilor cu 2-3 cm. Groapa trebuie să fie de 60/60/60 cm,iar distanţa între pomi-de 2-3 m.

În general,înălţimea nucului atinge 25 m,fiind roditor până la 70 de ani şi poate supravieţui chiar şi 300 de ani. Pentru a da roadă bogată,nucul are nevoie de pământ bine drenat,calcaros,iar zona trebuie să fie luminată şi ferită de vânturi puternice. Dacă-ţi doreşti fructe chiar din primul an de la plantare,asigură-te că puieţii sunt altoiţi. Aceştia vor creşte mult mai repede şi vor da nuci multe şi mari.

Cum se îngrijesc

Dacă ai plantat nucii toamna,asigură-te că pomii sunt protejaţi de îngheţ,acoperindu-i cu fân,nicidecum cu frunze,pentru că va creşte aciditatea solului care poate fi dăunătoare. În primul an,nucii au nevoie de tăieri de formare până capătă trunchi de 1 m şi o coroană cu multe ramuri. Pomii al căror trunchi depăşeşte 1 m vor întârzia să rodească.  

Se întâmplă ca nucul să fie atacat de bacterioză,în special în primul an de la plantare,în lunile iulie-august. În cazul acesta,se pătează frunzele şi fructele,care nu mai sunt comestibile. Pentru a-l trata,pulverizează pomul cu soluţie pe bază de cupru şi îndepărtează frunzele şi fructele afectate. De asemenea,nucul mai poate fi atacat de păduchi,omizi şi acarieni. Pentru a-l scăpa de dăunători,aplică tratamente cu insecticid.