Cei mai scumpi ardei iuţi din lume se cultivă în România. Un kilogram costă şi 25.000 de dolari

1 83199 original jpg jpeg

Nu ar trebui să judeci niciodată un ardei după mărime, mai ales atunci când vine vorba despre preţ. Ardeiul Aji Charapita este cât un bob de mazăre, însă  nu îţi arde doar limba, ci şi portofelul, pentru că un kilogram costă între 11.000 şi 25.000 de dolari. 

Adrian Orza, actual consilier local independent din Timişoara, este un mare pasionat de agricultura bio şi a reuşit să obţină primele răsaduri de ardei iuţi din soiul Aji Charapita.

 „Pare neversomil preţul, dar şi ardeii sunt foarte mici, iar pentru un kilogram de pudră e nevoie de foarte mulţi. Eu am primit seminţele din America, de la o prietenă, au germinat foarte puţine, a fost dificil să cresc aceşti ardei: nu se adaptează la clima de la noi, au nevoie de condiţii speciale”, a declarat spune Adrian Orza, potrivit evz.ro 

Ardeii provin din Peru, iar de abia de câţiva ani au început să fie cultivaţi şi în Europa, însă cu mare dificultate, pentru că se adaptează foarte greu la alte condiţii climaterice. 

image

Folosiţi în stare proaspătă, aceşti mici ardei au o aromă fructată, dând preparatelor un gust tropical. Cel mai adesea sunt folosiţi sub formă de pudră.

Deşi sunt încă necunoscuţi în majoritatea ţărilor occidentale, ardeii Aji Charapita sunt intens folosiţi în restaurantele de cinci stele. Nu doar că este cel mai scump ardei din lume, ci se găseşte şi pe lista celor mai preţioase condimente, alături de şofran şi vanilie. 

În ceea ce priveşte iuţeala, acesta este asemănat cu ardeiul cayenne şi este de patru ori mai puternic decât jalapeno.