Cine-a pus semaforu-n drum? Istoria indicatoarelor luminoase din intersecţii

1 73070 original jpg jpeg

Cine-a pus semaforu-n drum? Ei bine, povestea semaforului a început în decembrie 1868, la Londra. Primele indicatoare luminoase care dirijau circulaţia rutieră au fost montate chiar lângă clădirea Parlamentului Britanic.

Pe malul Tamisei,dispozitivul proiectat de John Peake Knight,un inginer feroviar,avea la bază un sistem tip pârghie,care muta poziţia unor felinare cu gaz. Era,de fapt,un singur felinar,doar borcanele colorate care protejau flacăra de vânt şi ploaie,se schimbau. Semaforul a explodat la un an de la instalare,omorându-l pe poliţistul care îl comanda.

În 1912,a apărut şi semaforul electric,la Salt Lake City,la intersecţia Main Street cu Second South. Era opera unui poliţist american,Lester Wire,consta tot într-un indicator acţionat manual şi avea două culori:verde şi roşu. Dar cum atunci maşini nu erau,reguli de circulaţie cu atât mai puţin. Puţinii şoferi din acea perioadă au primit instrucţiuni verbale.

În 1921,au apărut,la Detroit şi la New York,primele semafoare cu trei culori. William Potts din Detroit era inventatorul dispozitivului,care a fost instalat ulterior la intersecţia a patru străzi.