Cum îmblânzeşti plantele carnivore

1 47811 original jpg jpeg

Zici că fac parte din lumea fantastică: datorită fălcilor, a perişorilor lipicioşi şi a tuburilor-capcană. Plantele carnivore îi fascinează pe copii şi-i intrigă pe adulţi. Iată cum să le îngrijeşti.

Puţine plante sunt la fel de captivante precum carnivorele,mai ales că ele şi-au păstrat aspectul straniu din epoca dinozaurilor. Cu formele lor originale şi cu coloritul aprins,atrag insecte pe care le digeră ca să compenseze lipsa de substanţe nutritive din solul specific turbăriilor. În casă,poţi crea o micuţă grădină din plante carnivore într-un acvariu.

Felurile de mâncare preferateCum de fapt sunt plante insectivore,plantele carnivore capturează muşte,ţânţari,fluturi sau viespi,pe care le digeră încet cu ajutorul unor enzime sau bacterii. Cu toate acestea,în pădurile tropicale,se întâmplă ca în urnele-capcană ale diverselor specii de carnivore să se mai găsească şi câte o broască,o şopârlă sau chiar un rozător!

Pentru a-şi seduce prada,plantele carnivore se bazează pe culorile lor vii şi pe nectar. Capcanele extrem de elaborate fac restul.

-Frunzele sub formă de maxilare se închid în mai puţin de o secundă.

-Cornetul cu pereţii alunecoşi trimite insecta spre bază,unde se îneacă într-un lichid.

-Urnele cu ghimpi îndreptaţi în jos împiedică orice trecere a prizonierului peste margini.

-Capcanele cu tentacule acoperite de perişori lipicioşi imobilizează victima.

O plantă carnivoră poate trăi în ghiveci până la 20 de ani. Aşaz-o în lumină puternică,poziţionând-o spre sud sau spre apus. Ai grijă ca restul plantelor să nu-i facă umbră. Cât este cald,o poţi ţine afară,pe balcon sau în grădină;când dă îngheţul,se mulţumeşte cu o cameră mai puţin încălzită. O poţi instala într-un terariu,în care să recreezi condiţiile unei turbări:amestecă 70% turbă blondă cu 30% nisip de acvariu. Ai grijă să-i asiguri o iluminare artificială câte 12 ore pe zi. Udă planta cu apă de ploaie sau demineralizată,fără a o atinge;iarna,este suficient ca pământul să fie puţin umed.

Ce să nu faci

-Nu o îndopa cu muşte moarte sau cu carne tocată,pentru că va muri de indigestie!

-Nu o atinge! Deranjată de degetele curioase,se va înnegri şi va muri.

-Nu o ţine înghesuită într-un ghiveci rămas prea mic! Când faci transferul,este necesar să te grăbeşti şi să o uzi bine.