Cum putem reduce consumul energetic în casa noastră?

1 67940 original jpg jpeg

Specialiştii în energie cred că resursele energetice ale Planetei sunt aproape epuizate, iar foarte multe state au început să ia măsuri pentru reducerea consumului de energie şi folosirea resurselor alternative, în special cele inepuizabile.

Inginerul Iosif Butuc,specialist în expertiză termică şi tehnică în construcţii şi în termoviziune a clădiri,afirmă că românii au început de ceva timp să se adapteze la trendul mondial,şi anume acela de a creşte performanţa energetică a unei clădiri şi de a folosi surse alternative de energie. Referitor la mijloacele pe care românii ar trebui să le folosească pentru a reduce consumul de energie,specialistul consideră că acestea trebuie adaptate în funcţie de cele două tipuri de realizare a energiei termice.

“Pentru cazurile în care folosim combustibil în stare solidă,lichidă,gazoasă,lemne,gaz natural etc.,cele mai profitabile soluţii sunt panourile solare cu tuburi vidate şi centralele pe gaz în condensaţie,în realizare directă cu un sistem de încălzire prin pardoseală. Pentru cazurile în care consumăm energie termică de la centrale eletrice,se recomandă panourile fotovoltaice,pompele de căldură cu inverter. Mai putem folosi aparatele de aer condiţionat de tip inverter sau simple,panouri radiante,centrale electrice,calorifere electrice,aeroterme sau sisteme terra air home,care aduce căldură naturală în mod gratuit,cu ajutorul căldurii din pământ,pe perioada iernii,sau răcirea clădirii cu ajutorul pământului,pe timp de vară”,declară ing. Iosif Butuc,directorul www.termice.ro.

Cum ne ajută experţii să găsim soluţiile cele mai bune pentru reducerea consumului?

Într-o primă instanţă,experţii fac o inspecţie tehnică şi termică a clădirii şi pot elabora o analiză detaliată referitoare la pierderile de căldură,problemele găsite,cât şi o gamă de soluţii pentru rezolvarea acestora. Aceste inspecţii se realizează de către firme de instalaţii şi de audit în energie termică şi expertiză termică în construcţii. Pentru măsurarea pierderilor de căldură,se folosesc aparate speciale care generează o hartă termică a clădirii şi se poate depista cu uşurinţă locurile unde se pierde cel mai mult căldura. 

În cât timp se amortizeaza investiţiile?

Specialistul consideră că sursele de energie “verde”cu consumul cel mai mic sunt,într-adevăr,mai scumpe decât cele convenţionale,însă costurile acestora se amortizează surprinzător de repede dacă respectăm indicaţiile din raportul tehnic.

“Trebuie să ţinem cont de faptul că aceste surse “verzi” pot acoperi costurile pentru mai multe utilităţi,cum ar fi apa caldă,încălzire şi chiar pentru producerea de energie electrică. Un specialist poate spune,în funcţie de suprafaţa locuită şi alte criterii,care sunt sursele cele mai convenabile,iar cu cât aportul de energie acoperă cât mai mult din necesarul termic,cu atât perioada de recuperare a investiţiei este mai mică. Orice profesionist,care va întocmi un raport referitor la soluţiile de încălzire sau reabilitare termică,este obligat să ofere şi o fişă tehnică cu valoarea estimativă a investiţiei şi perioada de amortizare a investiţiei”conchide ing. Iosif Butuc.