Ficusul îţi împrospătează aerul

1 61404 original jpg jpeg

Numit şi Ficus Benjamina, ficusul împletit este un purificator natural al aerului în forma unei plante decorative.

Nu e doar o plantă frumoasă. Ficusul împletit are o calitate uimitoare:poate absorbi până la 271 de micrograme de substanţe chimice care poluează orice apartament,în special formaldehidele produse de lemn,hârtie în general şi fum de ţigară. Cel puţin aşa spun cercetătorii americani care au studiat atent planta. Dacă te-am convins să alegi un ficus pentru decorarea casei tale,află în continuare cum să-l îngrijeşti,ca să te bucuri mai mult de el.

Unde îl aşezi?

Îi merge foarte bine într-un loc ferit de curenţi de aer şi de lumină directă. Îi ajung doar câteva ore de lumină solară pe zi,de aceea rezistă bine şi în spaţii umbrite. Şi ştii cum îţi dai seama că este sănătos? Are frunzele de un verde crud,fără pete sau arsuri. Dacă frunzele sunt verde deschis sau galben,înseamnă că-i trebuie mai multă apă,iar dacă au arsuri,e clar că stă prea mult în soare direct.

Apă,cu măsură

Pe timpul iernii,este bine să-l uzi mai rar. Prea multă apă îl îngălbeneşte,iar prea puţină,le usucă. Pământul trebuie lăsat să se usuce între două udări şi,între timp,pentru păstrarea umidităţii,este binevenită pulverizarea apei pe frunze,o dată pe zi. Alege de la început un pământ care se drenează uşor,alcătuit din turbă şi nisip.

Aşa-l menţii frumos şi sănătos!

Primul lucru care îţi atrage atenţia la ficusul împletit sunt frunzele lunguieţe de un verde intens. Abia după aceea îi observi tulpina împletită. Dacă tulpinile sunt separate,le poţi împleti chiar tu şi,în timp,vor părea un trunchi unic. Pentru a nu se usca,pe măsură ce creşte,adică până la doi ani,mută-l în ghivece mai mari şi fertilizează-l o dată pe lună.

Click! de la femei... ca tine

Mama avea un astfel de ficus,dar nu i-a mers deloc bine. După ce l-am luat la mine,l-am aşezat la fereastră,unde avea lumină câteva ore bune pe zi,l-am udat numai când avea pământul uscat,i-am pulverizat frunzele cu apă şi l-am fertilizat. Şi-a revenit destul de repede.

Alina Craioveanu,Bucureşti