Metoda Mariei Kondo îţi asigură curăţenia de primăvară! Aşa vei atinge „Nirvana menajului‟

1 untitled design jpg jpeg

O casă perfect ordonată şi organizată îţi poate aduce acea armonie pe care o cauţi după o zi de muncă, atunci când te întorci în căminul tău. Din fericire pentru noi, există un „guru‟ al curăţeniei care ne ajută să ne facem viaţa mai uşoară, amenajându-ne inteligent locuinţa.

În vârstă de 37 de ani, consultanta japoneză Marie Kondo şi-a făcut un nume în întreaga lume prin ideile ei legate de organizarea casei şi prin modalităţile ingenioase de a-ţi face viaţa mai simplă, adoptând minimalismul. Aceasta a creat şi un stil propriu de a aranja casa, numit KonMari, al cărui principiu de bază este să scapi de toate obiectele care nu-ţi mai aduc bucurie. În al doilea rând, odată ce ai rămas doar cu lucrurile cele mai dătătoare de bucurie, aşază fiecare articol într-un loc unde este vizibil, accesibil şi uşor de ajuns la el. Abia atunci, spune Kondo, vei fi atins „Nirvana menajului‟ şi nu vei mai fi nevoită să cureţi niciodată. Noi îţi arătăm şi celelalte idei inteligente din manual de organizare creat de inventiva japoneză!

Sortează pe categorii

De obicei, când facem ordine, luăm fiecare cameră separat: dormitorul, bucătăria, livingul etc. Ei bine, prima regulă a lui Kondo este să faci ordine în funcţie de categorie – de exemplu, să te ocupi de fiecare dintre cărţile tale simultan, atât de cele din living, cât şi de cele aşezate în birou sau alte încăperi. Kondo ne sfătuieşte să începem cu hainele, deoarece sunt cel mai puţin încărcate emoţional dintre lucrurile cuiva (cărţile şi fotografiile vechi ar trebui lăsate ultimele). Donează ce nu mai porţi şi stă agăţat de ani buni pe umeraş, fără să fie deranjat, şi păstrează doar piesele preferate. Sortându-le pe categorii, îţi vei da seama mai uşor ce tip de haină îţi prisoseşte şi ce-ţi lipseşte total din vestimentaţie (o bluză elegantă, o pereche de sandale negre etc).

Împătureşte şi nu agăţa

Odată ce ai separat lucrurile de aruncat, trebuie să decizi unde ar trebui să meargă lucrurile rămase. În loc să fie pliate în sau agăţate într-un şifonier, Kondo crede că multora dintre hainele noastre le-ar sta mai bine împăturite într-o comodă. Aceasta recomandă să-ţi aranjezi hainele în grămezi de tricouri, pantaloni, fuste etc, pe care să le pliezi şi să le aranjezi pe vertical în sertarele dulapurilor.

Organizează pe vertical

Tehnica de pliere verticală a lui Kondo face ca totul să fie uşor de observat şi greu de încurcat (nu împingi o grămadă întreagă de fiecare dată când scoţi o piesă sau o pui înapoi). Pliate şi aliniate, astfel în rânduri ordonate, hainele arată ca un fel de origami din ţesături. Pentru a menţine aceste haine pliate în picioare, Kondo sugerează să foloseşti cutii de pantofi ca separatoare în sertare. O cutie mai mică şi pătrată este perfectă pentru eşarfe, una mai adâncă poate fi folosită pentru pulovere.

Curăţenia devine mult mai uşoară

Doar cei mai devotaţi şi extremi practicanţi ai metodei KonMari nu vor mai trebui să cureţe niciodată, aşa cum promite aceasta. Ceilalţi vor continua să facă asta, însă toată treaba se va simplifica semnificativ, graţie ordinii perfecte şi a eliminării obiectelor care încărcau inutil spaţiul. Trecutul, chiar şi în formă de decoraţiuni sau obiecte de îmbrăcăminte, trebuie lăsat în trecut, iar tu trebuie să te concentrezi pe prezent şi pe lucrurile de care chiar ai nevoie în locuinţa ta.

@Shutterstock



Recente

Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg