Mirosuri din casă, pe care nu trebuie să le ignori! Ce pericol ascunde mirosul de peşte

1 miros neplacut jpg jpeg

Nasul tău poate fi mai sensibil decât unele dintre cele mai sofisticate echipamente pentru detectat pericolele din locuinţă. Foloseşte-ţi cu încredere mirosul pentru a evita posibile neplăceri!

Indiferent dacă locuieşti la casă sau la apartament, siguranţa domiciliului este foarte importantă. Chiar şi cei mai înţelepţi proprietari trebuie să fie atenţi la pericolele ascunse pe care anumite mirosuri le pot avea. Iată ce mirosuri trebuie să îţi atragă atenţia şi ce ar trebui să faci dacă îşi fac simţite prezenţa în casa ta!

Mirosul de mucegai

Acest miros poate indica o ţeavă spartă sau faptul că sifonul chiuvetei trebuie înlocuit. Mirosul de mucegai poate fi periculos, în special pentru persoanele care au alergii sau astm. Dacă mirosul de mucegai apare, verifică prima oară zonele cu probleme şi dezinfectează suprafeţele neporoase, (precum plăcile) cu o soluţie pe bază de înălbitor şi apă. În cazul suprafeţelor poroase, (precum gips-cartonul) cel mai bine este să le înlocuieşti cu totul dacă sunt pline de mucegai. Dacă mirosul persistă, dar mucegaiul nu se vede, cel mai bine este să suni la un specialist care te poate ajuta.

Mirosul de peşte

Simţi un miros de peşte în toată casa, dar nu îţi aminteşti că ai fi cumpărat fructe de mare? Acesta ar putea fi un semn că un dispozitiv electric, probabil un aparat des folosit, se supraîncălzeşte. Mirosul de peşte poate însemna că plasticul sau cauciucul din jurul aparatului afectat se topeşte. Cel mai bine este să verifici toate aparatele şi cablurile din încăpere, inclusiv prelungitoarele. Dacă într-adevăr mirosul vine de la un aparat, cel mai bine este să apelezi la un expert în reparaţii, care va stabili dacă aparatul trebuie reparat sau înlocuit. Dacă provine de la o priză sau de la un întrerupător, ce mai bine este să opreşti curentul şi să apelezi la un electrician.

Mirosul de animale

Dacă simţi miros de animale în casă, dar nu ai un câine, o pisică sau un alt animăluţ, trebuie să verifici dacă în pod se află mici rozătoare sau pisici venite „în vizită‟ de la vecini. Micilor animale le place să îşi facă cuib în podul casei, dar pot fi şi periculoase, deoarece pot lăsa fecale unde te aştepţi mai puţin.

Mirosul de fum

Un miros de fum ar putea indica o mare problemă. Dacă simţi acest miros în timp ce aprinzi lumina sau când utilizezi un anumit aparat electric, cel mai bine este să apelezi la un electrician pentru a verifica dacă nu este o problemă în platon sau la priză. Pentru a evita această problemă, cel mai bine este să verifici măcar o dată pe an toată instalaţia electrică din casă.

Mirosul de ţigară 

Cu toţii am auzit de fumătorii pasivi, care pot trece prin aceleaşi riscuri ca fumătorii activi. Dacă te-ai mutat recent într-o nouă casă sau te afli într-o cameră de hotel şi simţi miros de ţigară în anumite zone, cel mai indicat este să cureţi încăperea ocupată anterior de fumători. Fumul poate conţine substanţe cancerigene care pot fi periculoase, în special pentru copii.

Mirosul de „casă nouă‟

Multe persoane adoră mirosul de vopsea şi de curăţenie. Important de ştiut este că vopseaua care conţine compuşi organici volatili (COV) poate provoca probleme de sănătate, precum: iritaţi, afecţiuni la căile respiratorii sau reacţii alergice. Cea mai indicată este vopseaua cu un conţinut scăzut sau deloc de COV şi aerisirea camerei în timpul şi după vopsire.

Sursă foto: Shutterstock