Norvegiana de pădure – un viking robust

1 47641 original jpg jpeg

Rustică,solidă şi protejată de oblană bogată,“skogkatt”,cum o numesc norvegienii,are o personalitate plăcutăşi rezistă iernilor geroase.

Se pare că frumoasa blănoasă aajuns în Norvegia din Asia. Navigatoriivikingi au adus-o în cala vaselor pentru că era un vânător iscusit şi stârpea fărămilă şobolanii.

Forţă şi eleganţă

Norvegiana de pădure este o pisicăde talie mare şi bine clădită,cu lăbuţele din spate mai înalte decât cele dinfaţă. Urechile se termină cu un smoc de păr asemănător cu urechile lynxului.Coada este stufoasă şi lungă. Blana este formată din două straturi. Unul lânos,lucios şi impermeabil la apă şi zăpadă,altul lung şi mătăsos,care în spatelecoapselor formează un fel de pantalonaşi,iar în jurul gâtului un guler şi unplastron. În privinţa culorii,sunt permise toate nuanţele,mai puţin cea “siamez”.Sunt permise şi lăbuţele albe sau pete albe pe piept şi abdomen.

Curioasă şi independentă

Norvegiana adoră viaţa în aerliber,are nevoie de un spaţiu desul de mare pe care să-l poată explora învoie,pentru că extrem de curioasă. Îi place să se urce în copaci,are vitezaşi agilitatea unei maimuţe la căţărat. Nu prea îşi împarte afecţiunea. Dintretoţi membrii familiei îşi alege unul singur,pe care-l va urma peste tot,asemeni unui câine.

Temperament

Este o pisică foarte prietenoasă,docilă şi iubeşte copiii. Sunt feiricite să fie în preajma oamenilor,suntcalme,răbdătoare şi acceptă cu uşurinţă prezenţa altor animale de companie încasă.

Cum se întreţine

Spre deosebire de majoritateapisicilor cu păr lung,norvegiana nu are nevoie de prea multă îngrijire. Blanasa nu face noduri,nu necesită periere şi nici baie,norvegiana făcându-şisingură toaleta. Vara,subpărul de pe corp cade şi guleraşul dispare,dar lavenirea iernii se îmbracă din nou în minunata blană. În această perioadă deîmblănire are,într-adevăr,nevoie să fie periată.

Sunt gurmande,de aceea cantitateade hrană trebuie controlată cu atenţia,pentru a evita apariţia obezităţii.