Plita pe gaz sau plita electrică - cum știi care este cea potrivită pentru tine?

Atunci când renovezi bucătăria, ești preocupat să găsești cele mai bune electrocasnice, potrivite nevoilor tale. Când vine vorba de gătitul alimentelor pe plită, ai două mari opțiuni: plita pe gaz și plita electrică. Care variantă este mai bună? 

image

Când vine vorba de alegerea plitei potrivite pentru gătit, există mulți factori care îți pot influența alegere. De pildă, mulți bucătarilor spun că mâncarea la plita cu gaz iese mai bună, deoarece aerul cald acoperă uniform vasul în care gătesc. În schimb, persoanele care au optat deja pentru plita electrică spun că acest tip de plită se întreține mai ușor, deoarece se curăță mai repede, fără prea mult efort. 

De ce să alegi plită pe gaz

Flacăra deschisă este semnul distinctiv al unei plite pe gaz. Această plită este ideală pentru topirea, fierberea și prăjirea preparatelor. Iată și alte motive pentru care să o alegi!

  • Pe acest tip de plită, vei putea modifica nivelul de căldură mai ușor decât în cazul plitei electrice. Flacăra poate fi reglată cu ușurință, ceea ce înseamnă că poți reacționa rapid dacă observi că felul de mâncare se gătește prea repede sau prea încet. 
  • Flacăra plitei pe gaz ajunge pe marginea tigăilor mari, cum ar fi wok-urile. De asemenea, acest tip de plită permite gătirea alimentelor la grătar sau la flacără deschisă. Arzătoarele pe gaz sunt, de asemenea, grozave pentru prăjire și sotare la foc mare; 
  • Când oprești focul, plita pe gaz se răcește mai repede decât plita electrică;
  • Pe acest tip de plită, flacăra își menține constant temperatura de gătit. 

De ce să alegi plita electrică 

Plita electrică are suprafața de gătit plată, adesea făcută din ceramică și sticlă. Care sunt beneficiile sale? 

  • Căldura electrică tinde să fie mai uscată decât în cazul plitei pe gaz. Acest tip de căldură este excelentă pentru a prepara pâine sau legume;
  • Dacă ai tendința să pregătești mai multe preparate, plita electrică este mai spațioasă, oferind mai multe inele de gătit, în funcție de lățimea vaselor;
  • Plita electrică se șterge mai ușor datorită suprafeței sale. În schimb, în cazul plitei pe gaz ai mai multe elemente de șters, precum grătarele; 
  • Atunci când folosești o plită pe gaz, gătești la o flacără deschisă. Acest aspect face plitele electrice să fie mai sigure decât cele pe gaz. În plus, nu mai există riscul scurgerilor de gaze, iar pericolul de a se arde cineva este redus. 

În concluzie, în momentul în care alegi o plită, optează pentru cea care se potrivește nevoilor tale! Dacă nu te simți în largul tău să gătești la flacără deschisă, alege-o pe cea electrică. În schimb, dacă ești pasionat de gătit, cea pe gaz poate fi o alegere mai bună. 

Sursă foto: Shutterstock