Sfaturi pentru îmbrăcarea patului

Patul este elementul central al oricărui dormitor și, de aceea, modul în care este îmbrăcat este o parte esențială a decorului.

image

Deși cel mai important factor de care trebuie să se țină cont atunci când se îmbracă patul este utilitatea și confortul tuturor elementelor, este de asemenea convenabil să se gândească la estetica acestuia. Iată câteva sfaturi despre cum să îmbraci patul într-un mod frumos și practic.

Cum să alegi lenjerii de pat

Atunci când alegi lenjerii de pat (cearceaf, pături, huse de plapumă...), principalii factori de care trebuie să ții cont sunt:

Dimensiunea: este esențial ca lenjeria de pat să se potrivească cu dimensiunea saltelei. Dacă cumperi un cearceaf prea mare, va rămâne prea multă țesătură și este mai probabil să se șifoneze; iar dacă le cumperi prea mici, vor arăta rău și vei dormi practic pe saltea. Prin urmare, dacă patul are 160 cm, lenjeria de pat trebuie să aibă aceeași dimensiune. Cu toate acestea, dacă vrei ca plapuma sau cuvertura de pat să atârne deasupra podelei, va trebui să selectezi o dimensiune mai mare decât dimensiunea patului.

Țesătură: pentru acele elemente ale patului care vor fi în contact cu corpul, este important să alegi țesături care sunt plăcute la atingere și moi. Cele mai recomandate țesături pentru lenjerii de pat sunt bumbacul, inul și mătasea. În timpul iernii poate fi util să alegi flanelă, iar vara, satin.

Design: ultimul element de care trebuie să ții cont atunci când alegi lenjerii de pat este culoarea și modelul. Pentru a selecta cel mai potrivit design, trebuie să iei în considerare factori precum stilul dormitorului, culorile existente, combinația posibilă cu perdelele și covoarele etc.

Elemente pentru a îmbrăca patul

Când vine vorba de îmbrăcarea patului, nu trebuie să se țină cont doar de cearceaf sau de cuverturi și pături, ci și de o serie întreagă de accesorii care pot fi adăugate. Elementele care îmbracă patul sunt:

Cearșafuri: de obicei nu sunt vizibile, deoarece sunt acoperite cu plăpumi sau cuverturi, așa că nu este necesar să le combini cu restul.

Păturica, cuvertura de plapumă sau plapuma: acestea sunt cele mai vizibile elemente, deoarece acoperă întregul pat. Acestea pot fi prinse sub saltea sau atârnate pe podea.

Pernele: acestea sunt mai degrabă un element practic decât unul decorativ, deoarece funcția lor este de a asigura o odihnă bună pentru cap. Cu toate acestea, ele au multiple opțiuni estetice, deoarece trebuie să alegi numărul de perne, husele lor și amplasarea lor (plate sau în poziție verticală, lângă căpătâi).

Pernele decorative: funcția lor este în principal decorativă, deși pot fi utile pentru a se întinde pe pat pentru a citi sau a se uita la televizor. Este din ce în ce mai frecventă combinarea mai multor perne pe pat, deși nu este recomandabil să ai mai mult de patru sau cinci perne. Acestea trebuie așezate de la cea mai mare la cea mai mică, începând cu partea cea mai apropiată de capul de pat.

Cuvertura de la marginea patului: aceasta este pătura sau cuvertura care se pune la piciorul patului. Pentru ca acesta să arate bine, trebuie să fie pliată și așezată de la mijlocul patului până la piciorul patului. Lățimea sa poate fi aceeași cu lățimea patului. Acest accesoriu nu numai că arată bine, dar este și practic, deoarece oferă un strat suplimentar de acoperire pe timp de noapte.

Idei pentru design și alegeri de culori

Toate elementele lenjeriei de pat trebuie să se potrivească între ele și cu restul camerei. În cadrul acestei reguli, opțiunile sunt variate: poți alege un singur ton pentru tot, poți să te joci cu diferite imprimeuri, poți opta pentru alb... Iată câteva idei pentru a-ți îmbrăca patul:

Alb pe alb: această culoare transmite curățenie și relaxare și, de asemenea, pune în valoare lumina. Pentru a o face să pară mai puțin fadă, poți adăuga perne sau alte accesorii viu colorate.

Culori neutre pentru a transmite liniște: culorile neutre, alb și ecru dau dormitorului o notă de pace și seninătate.

Tonuri netede și moi pentru dormitoarele în care există deja modele puternice.

Huse de plapumă reversibile: acestea îți permit să schimbi decorul prin simpla întoarcere a plapumei. De obicei, acestea au o culoare uni pe o parte și o parte cu model pe cealaltă.

Culori vii pentru a contrabalansa albul mobilierului: dacă mobilierul din dormitor este în culori neutre, patul poate fi îmbrăcat în culori vii (fucsia, galben, portocaliu...) pentru a atrage atenția.

O singură culoare: poți alege aceeași culoare ca și perdelele pentru lenjerii de pat. Cu toate acestea, nu trebuie să foloseși același ton, ci să combinați diferite intensități de culoare.

Combină figuri geometrice sau imprimeuri: pe pat pot coexista diferite modele, dar întotdeauna folosind culori moi și având grijă să nu-l supraîncărci. În orice caz, nu este recomandat să folosești mai mult de patru modele diferite pe pat.