Şi căţeii pot face gripă

1 46866 original jpg jpeg

Tuse, febră, secreţii nazale, toate aceste simptome ale gripei nu ne afectează doar pe noi, oamenii, ci şi pe câine şi pisică. Dacă s-au îmbolnăvit, daţi-le pastile specifice, recomandate numai de către medicul veterinar.

Cu siguranţă întrebările cele mai importante pentru specialişti şi proprietarii de animale sunt dacă pisica şi câinele fac gripă şi dacă o pot transmite mai departe. Pentru a răspunde la această întrebare trebuie spus un lucru foarte important despre gripă.

Ea este provocată de către un virus care îşi schimbă înfăţişarea aproape permanent,acest lucru făcându-l de nerecunoscut pentru sistemul imunitar. Ei fac gripă cu acelaşi tip de virus ca şi oamenii,virus care,în condiţii propice,dar totuşi greu de întâlnit în natură,poate să treacă de la o specie la alta,fiind înregistrate cazuri transmise de la animale de casă la om.

Există un vaccin antigripal disponibil pentru câine,totuşi el este adresat unui virus înrudit,îndepărtat,ce provoacă influenţa canină (parainfluenţa virus). La pisică,momentan,nu este documentat şi realizat un vaccin antigripal.

Dacă vom lărgi termenul de gripă la cel de răceală,trebuie spus că atât câinele cât şi pisica au diverse afecţiuni care ar putea fi catalogate drept răceală,prezentând manifestări respiratorii şi generale similare gripei,cu scurgeri nazale,tuse,secreţii oculare.

Toate aceste boli trebuiesc diferenţiate şi tratate ca atare sau chiar prevenite prin vaccin. Dar acest lucru nu-l poate face decât medicul veterinar.

Se poate lua din comunitate

Gripa canină se răspândeşte prin aer,prin excreţii şi secreţii. Cu alte cuvinte,dacă un căţel bolnav va sta nas în nas cu unul sănătos,sunt mari şanse să îi transmită şi lui virusul. Îl puteţi proteja,în această perioadă,ţinându-l mai mult prin casă.

De asemenea,îi puteţi administra vitamine pentru a-i întări sistemul imunitar. Dacă a răcit,trebuie să ştiţi că evoluţia bolii este cuprinsă între cinci şi zece zile.

Puneţi-le gheaţă după ceafă,dacă au febră

Temperatura corporală normală,la câine şi pisică,este de 38 – 39 grade. Dacă trece de 39,5 grade,putem vorbi despre febră. În acest caz,se ia o cârpă umedă,rece,sau cu gheaţă,şi li se pune după ceafă,pentru a preveni edemul cerebral.

Nu le daţi aspirină,paracetamol sau algocalmin,pastile destinate omului. Lor le pot cauza probleme renale,gastrice şi hepatice.

Nu le administraţi nici picături nazale. În special pisica este foarte sensibilă la astfel de substanţe. Animalele au medicamentele lor,care se administrează în dozele prescrise de medic.

Aşteptăm întrebările dv. la adresa:urgente_veterinare9331@yahoo.comRecente

sfaturi parinte copil shutterstock 1318903208 jpg
cateva detalii importante la alegerea vasului de wc  1654350490 jpg
caserole catering din polistiren snick ambalaje jpg
De ce este extrem de important să îți usuci mâinile după spălare, foto shutterstock jpg
Cele mai utile electrocasnice descopera aparatura esentiala pentru o casa moderna jpg
Ce include revizia periodica a masinii si cand ar trebui sa o faci jpg
input jpg
Kiwi, foto shutterstock jpg
Ce băutură caldă şi delicioasă îţi reduce colesterolul   Sursa foto Pixabay jpg
amantă personalități moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
Lupta impotriva virusurilor   Alimente care iti vor proteja sistemul imunitar jpg
Un nou trend pe TikTok  Banda izolatoare pentru un somn mai bun   Sursa foto Shutterstock jpg
Ce tip de sport se potriveste zodiei tale   Sursa foto Shutterstock jpg
Coafuri la modă în toamna lui 2022   Sursa foto Shutterstock jpg
Cum poti porni un business in industria de beauty sfaturi si trucuri pretioase jpg
Eva Pavel Catalin Botezatu jpg
labute patrupezi plimbare foto shutterstock 1530537530 jpg
copil cu tulburare obsesiv compulsiva shutterstock 614822087 jpg
Trucuri de stil pentru minione inspirate din vestimentaţia reginei Elisabeta a II a   Sursa foto Shutterstock jpg
clickpentrufemei ro amr taha buKesU5Bpy8 unsplash jpg