Surse excelente de vitamina D

1 81166 original jpg jpeg

Vitamina D mai poartă numele şi de vitamina soarelui, deoarece este produsă natural de corp în momentul în care razele soarelui ajung pe piele şi sunt absorbite. Vitamina D este esenţială pentru dezvoltarea şi menţinerea oaselor puternice, însă deficienţa ei creşte riscul de fracturi, durere de cap cronică şi osteoporoză.

Există câteva alimente fortificate cu vitamina D, pe care le poţi include în dietă pentru a stimula producţia de vitamina soarelui, şi anume:

Ulei din ficat de cod

Acest ulei dens şi bogat în substanţe nutritive conţine o cantitate mare de acizi graşi Omega-3, aflându-se în top pe lista alimentelor considerate sursă de vitamina D, în afară de suplimente. Recomandat este să se consume o lingură de ulei din ficat de cod. De asemenea, îl poţi folosi în salate sau în smoothie.

Iaurt

Iaurturile bogate în proteine sunt fortificate şi în vitamina D. Recomandat este să mănânci iaurt la micul dejun, alegându-l întotdeauna pe cel care nu are zahăr adăugat şi pe cel mai sănătos. încearcă iaurtul grecesc; conţine o cantitate mare de proteine.

Somon

Acest tip de peşte popular este cunoscut pentru faptul că este o sursă excelentă de acizi graşi Omega-3, proteine, minerale şi vitamine (inclusiv vitamina D). Indiferent de cum îl pregăteşti – la cuptor, pe grătar, fiert - , este recomandat să alegi întotdeauna somonul proaspăt.

Lapte

Degresat, cu o cantitate mai mică de grăsimi sau integral, o cană de lapte este fortificat cu vitamina D. În plus, alternativele la laptele de vacă, inclusiv laptele de orez, laptele de nucă de cocos şi laptele de migdale, pot sau nu avea o cantitate asemănătoare de vitamina D.

Ton

3 linguri de ton conţin o cantitate potrivită de acizi esenţiali graşi Omega-3, potasiu, fosfor şi vitamina A. De asemenea, este sursă importantă de vitamina soarelui (D). Alege întotdeauna tonul în apă. Conţine mai multe calorii şi o cantitate mai mare de acizi graşi Omega-3.

Ou

Este vorba numai despre gălbenuş. Da, este adevărat că în gălbenuş se găseşte sursa de vitamina D şi de proteine, chiar dacă se spune că ouăle cresc colesterolul şi nu trebuie mâncate în exces. Per total, oul este considerat un superaliment, fiind bogat în substanţe nutritive.

Credit foto: www.pixabay.com



Recente

Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg
e1d2eb55a7735811b8523ddc3e0663b5d7 (1) jpg