Surse excelente de vitamina D

1 81166 original jpg jpeg

Vitamina D mai poartă numele şi de vitamina soarelui, deoarece este produsă natural de corp în momentul în care razele soarelui ajung pe piele şi sunt absorbite. Vitamina D este esenţială pentru dezvoltarea şi menţinerea oaselor puternice, însă deficienţa ei creşte riscul de fracturi, durere de cap cronică şi osteoporoză.

Există câteva alimente fortificate cu vitamina D, pe care le poţi include în dietă pentru a stimula producţia de vitamina soarelui, şi anume:

Ulei din ficat de cod

Acest ulei dens şi bogat în substanţe nutritive conţine o cantitate mare de acizi graşi Omega-3, aflându-se în top pe lista alimentelor considerate sursă de vitamina D, în afară de suplimente. Recomandat este să se consume o lingură de ulei din ficat de cod. De asemenea, îl poţi folosi în salate sau în smoothie.

Iaurt

Iaurturile bogate în proteine sunt fortificate şi în vitamina D. Recomandat este să mănânci iaurt la micul dejun, alegându-l întotdeauna pe cel care nu are zahăr adăugat şi pe cel mai sănătos. încearcă iaurtul grecesc; conţine o cantitate mare de proteine.

Somon

Acest tip de peşte popular este cunoscut pentru faptul că este o sursă excelentă de acizi graşi Omega-3, proteine, minerale şi vitamine (inclusiv vitamina D). Indiferent de cum îl pregăteşti – la cuptor, pe grătar, fiert - , este recomandat să alegi întotdeauna somonul proaspăt.

Lapte

Degresat, cu o cantitate mai mică de grăsimi sau integral, o cană de lapte este fortificat cu vitamina D. În plus, alternativele la laptele de vacă, inclusiv laptele de orez, laptele de nucă de cocos şi laptele de migdale, pot sau nu avea o cantitate asemănătoare de vitamina D.

Ton

3 linguri de ton conţin o cantitate potrivită de acizi esenţiali graşi Omega-3, potasiu, fosfor şi vitamina A. De asemenea, este sursă importantă de vitamina soarelui (D). Alege întotdeauna tonul în apă. Conţine mai multe calorii şi o cantitate mai mare de acizi graşi Omega-3.

Ou

Este vorba numai despre gălbenuş. Da, este adevărat că în gălbenuş se găseşte sursa de vitamina D şi de proteine, chiar dacă se spune că ouăle cresc colesterolul şi nu trebuie mâncate în exces. Per total, oul este considerat un superaliment, fiind bogat în substanţe nutritive.

Credit foto: www.pixabay.com



Recente

Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg
Prajtura cu nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 1928203232 jpg
Budinca de orez cu peste  Sursa foto shutterstock 480607888 jpg