VIDEO Flori toxice pentru copii şi animale

1 56541 original jpg jpeg

Oricât de mult ai iubi florile şi oricât de mult ţi-ai dori să ai acasă colţul tău verde sau colorat, trebuie să ai mare grijă la unele plante ornamentale. Ele pot fi periculoase, mai ales când copiii şi animalele din casă sunt nesupravegheaţi.

Aloe Vera

Aproape că nu există casă fără un ghiveci cu aloe vera. Este  cunoscută pentru efectul benefic,cicatrizant,în cazul arsurilor şi tăieturilor. Cu toate acestea,aloe vera poate cauza dermatite persoanelor cu pielea sensibilă. Latexul din frunzele plantei poate cauza probleme grave sistemului digestiv,în caz de înghiţire.  

„Urechea elefantului“ sau Alocasia macrorrhiza

 Arbust ornamental care au nevoie de multă apă şi lumină „Urechea elefantului“ este o plantă deosebit de toxică,în special pentru copii şi animale. Seva frunzelor,destul de lăptoasă,înghiţită chiar şi în cantităţi foarte mici poate avea consecinţe din cele mai diverse:de la umflarea buzelor,a limbii şi gâtului,până la asfixiere.

Rododendronul (sau azaleea)

Este o plantă ornamentală frumoasă,viu colorată,dar are şi un nivel ridicat de toxicitate. Astfel,dacă se mestecă accidental frunzele,apar lăcrimări ale ochilor,secreţii nazale abundente,greţuri,dureri abdominale,convulsii,şi,în cazuri extrem de grave,coma. Pot apărea urticarii şi iritaţii la persoanele predispuse la alergii,doar la atingerea florii.

Citeşte şi:

Plante care-ţi oxigenează casa

Vorbăreţii din colivie

Cum îngrijeşti plantele cu bulbi

Cala

Cala conţine cristale de oxalat de calciu,care sunt toxice pentru organism. Pericolul cel mai mare este pentru animale din casă care ar putea suferi de iritaţii în zona bucală,arsuri ale buzelor,vomă sau salivare excesivă. În cazuri mai grave,poate surveni chiar decesul,dacă întârzii să duci animalul la medicul veterinar.

Ciclama

Este una din cele mai întâlnite plante. Este uşor de îngrijit,dar este şi toxică. Pericolul îl prezintă frunzele sale care pot provoca vărsături,ameţeli,diaree,transpiraţie abundentă sau paralizii temporare în cazul în care sunt mestecate şi înghiţite.  Saponina şi glucozidul ciclamic pot produce şi grave tulburări stomacale  în unele situaţii fiind nevoie chiar de spitalizare.

Dieffenbachia (sau trestia de zahăr sălbatică)

Coloritul frunzelor o transformă într-una din cele mai îndrăgite plante ornamentale,dar tocmai aceste frunze sunt dăunătoare pentru sănătatea ta. Mulţi horticultori sunt de părere că este o plantă bună pentru purificarea aerului,dar dacă frunzele sunt mestecate şi ingerate poţi suferi de umflarea gâtului,ceea ce înseamnă paralizie temporară a corzilor vocale. Deoarece conţin oxalaţi de calciu şi acid oxalic,dacă frunzele vin în contact cu zona ochilor,pot cauza umflături şi dureri.

INFO

Medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu înregistrează anual 40-50 de cazuri cu intoxicaţii din cauza plantelor.

Ştiai că...

....şi înghiţirea frunzelor de garoafă este toxică? Alte plante toxice pot fi crizantemele,lăcrimioarele şi narcisele,la acestea din urmă,cei mai dăunători sunt bulbii