Ce cărţi le poţi oferi prietenelor tale în funcţie de personalitate

1 femeie cu carte si ochelari jpg jpeg

Cititul este dovedit a fi un hobby care reduce stresul şi tensiunea şi ajută la păstrarea memoriei. Chiar dacă internetul este acum baza tuturor informaţiilor şi atrage atenţia oamenilor de orice vârstă, cărţile rămân la fel de valoroase. Cu gândul la zilele din copilărie în care părinţii insistau să citeşti pentru că e bine pentru tine, nu renunţa la a oferi cadou cărţi, chiar şi atunci când nu se sărbătoreşte o ocazie specială. Prietenele tale au, cu siguranţă, preferinţe în funcţie de personalitate şi pasiuni, aşa că şi lecturile trebuie alese în funcţie de aceste criterii. Iată câteva sugestii:

Gânditoare

Prietena ta care este mereu preocupată de rolul oamenilor pe pământ şi de cine suntem cu adevărat este clar atrasă de filosofie şi de acele cărţi care sunt învăluite într-un mister profund. Ea poate fi genul existenţialist, aşa că cel mai potrivit autor pentru ea este Emil Cioran. Cărţile acestuia se învârt în jurul unor subiecte mai degrabă pesimiste, însă o persoană care ştie să privească lumea din mai multe unghiuri va reuşi să vadă dincolo de textele aparent negativiste. Introspecţia provocată de romanele filosofice poate ajuta la descoperirea unor lucruri noi despre sine, dar şi despre lume. Printre cele mai cunoscute cărţi ale lui Emil Cioran se regăsesc Lacrimi şi sfinţi şi Amurgul gândurilor.

Romantică

Un spirit romantic poate fi cu greu păcălit de teorii filosofice sau de alte genuri precum thriller. Prietena ta romantică va fi mereu atrasă de romane pline de pasiune care reuşesc să o teleporteze într-un univers în care dragostea salvează orice situaţie. Romanele clasice precum cele ale lui Jane Austen sunt o alegere potrivită dacă nu a parcurs deja întreaga ei bibliografie. Printre cărţile din generaţia nouă a genului romantic se numără Sub aceeaşi stea de John Green sau Vara în care am devenit frumoasă. Trebuie să iei în considerare şi vârsta celei căreia îi cumperi cadoul. Pentru romantica pasionată de poveştile nonconformiste, Henry şi June a lui Anaïs Nin îi va stârni curiozitatea din primele momente şi va fi o alternativă inspirată la arhicunoscuta Cincizeci de umbre ale lui Grey. O personalitate romantică iubitoare de cărţi nu va fi uşor păcălită de cele mai cunoscute şi comerciale romane.

2 femeie si carti jpg jpeg

Antreprenoare

Cea care vrea să fie propria ei şefă şi are planuri de a ajunge cât mai sus pe scara ierarhică este o femeie care nu are timp să viseze sau să se piardă în universuri fictive. Prietena ta cu  aspiraţii antreprenoriale va păstra lectura pentru weekenduri şi printre cele mai potrivite cărţi pe care i le poţi oferi sunt Lean In de Sheryl Sandberg sau Inteligenţa emoţională în leadership. Când cauţi cadoul perfect pentru ea, trebuie să te concentrezi pe cărţile care o ajută să înveţe lucruri noi şi cum să devină tot mai bună în ceea ce face. Poţi să le alegi şi în funcţie de domeniul în care îşi deschide afacerea şi să-i deschizi orizonturile spre noi tehnici sau practici de business. În cazul în care vrei să-i oferi ceva pentru o lectură relaxantă pe plaja, #Girlboss de Sophia Amoruso.

Fiecare personalitate are un farmec aparte şi trebuie să găseşti cărţile care o vor face pe fiecare prietenă să aprecieze felul în care i-ai recunoscut pasiunile şi interesele. Nu uita să-ţi faci şi ţie un cadou de acest fel cât mai des şi să citeşti cu plăcere în fiecare zi.

Sursa foto: unsplash.com