Ce este bronhoscopia şi cum poţi beneficia în mod gratuit de investigaţie!

2 bronhoscopie jpg jpeg

Anul greu de pandemie prin care am trecut cu toţii ne-a testat limitele şi, din păcate, ne-a ţinut departe de sistemul medical pentru simptome pe care, de frică să nu ajungem în spitale şi să riscăm o îmbolnăvire de COVID-19, am ales să le ignorăm. Teama medicilor la nivel mondial este că va urma un val de diagnostice întârziate pentru multe afecţiuni, inclusiv pentru cancer, o boală în care un diagnostic pus timpuriu poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

Când vorbim despre cancer, pe primul loc în clasamentul tipurilor de cancer care provoacă cele mai multe decese se află cancerul bronhopulmonar. Majoritatea cazurilor sunt depistate în stadii avansate chiar şi fără situaţia complicată adusă de pandemie, astfel încât acum diagnosticul precoce în cancerul de plămâni este cu atât mai important. După un an de convieţuit cu noul coronavirus, clinicile şi spitalele au redus la minimum riscul de infectare cu SARS -Cov-2 prin crearea unor circuite speciale si prin luarea tuturor măsurilor de siguranţă pentru personalul medical şi pentru pacienţi.

Ce este bronhoscopia

Este important ca toţi cei care prezintă simptome sau se ştiu fumători şi cu cazuri de cancer bronhopulmonar în familie să ajungă cât mai repede la un pneumolog pentru control de rutină sau pentru investigaţii mai amănunţite. O astfel de investigaţie este bronhoscopia, cea fără de care nu ar putea fi pus un diagnostic corect. Medicul Laura Cardoş din cadrul spitalului Onco Card o explică pe înţelesul tuturor.

„Bronhoscopia este investigaţia care ne permite să examinăm arborele traheobronşic şi să punem diagnosticul corect în cazul în care pacientul prezintă simptome respiratorii. Cu ajutorul unui bronhoscop - introdus după o anestezie locală, astfel încât pacientul să nu simtă disconfort – pneumologul specializat în endoscopie bronşică va examina aparatul respirator. Doctorul poate identifica în timpul procedurii semne de infecţie, cancer sau inflamaţie. Cu ajutorul bronhoscopiei pot fi prelevate fragmente de ţesut prin biopsie. În cancerul pulmonar, bronhoscopia face parte din investigaţiile obligatorii. Fără ea nu ar fi posibilă biopsia bronşică, adică analiza care va spune cu ce tip de cancer pulmonar avem de-a face ca să ştim cum îl putem trata. Este important de reţinut că bronhoscopia nu doare‟, vine cu lămuri Dr. Laura Cardoş de la spitalul Onco Card Braşov.

Pacienţii pot beneficia gratuit de 50 de bronhoscopii 

Ţinând cont de importanţa bronhoscopiei şi de situaţia excepţională impusă de pandemie care poate duce la diagnostice şi mai târzii în cazul cancerului bronhopulmonar, compania AstraZeneca a demarat o campanie căreia i s-a alăturat şi spitalul Onco Card din Braşov. Prin această campanie, pacienţii vor putea beneficia gratuit de 50 de bronhoscopii efectuate lunar de specialiştii Onco Card. AstraZeneca va suporta costurile pentru aceste investigaţii, precum şi pentru biopsii, dacă acestea se impun, şi pentru panelul de biomarkeri care va fi efectuat în cazul unui diagnostic de cancer pentru a putea stabili tratamentul potrivit.

„S-a împlinit un an de când spaţiul public şi mai ales dialogul dintre bolnavi şi medici au fost acaparate, în mod firesc, de prevenirea îmbolnăvirii de Covid-19 şi tratamentele asociate afecţiunilor provocate de acest virus. Clinicile şi personalul medical au găsit modalităţi de a fi aproape de pacienţi şi pentru celelalte boli, în special celor care necesită diagnostic timpuriu, cum este cancerul. Îi încurajăm pe pacienţi să facă un efort şi să-şi învingă „teama” de spital, mai ales când e vorba despre investigaţii care le pot salva viaţa, cum este bronhoscopia. În plus, Onco Card se poate mândri cu o organizare exemplară a fluxurilor de pacienţi, astfel încât eventualele riscuri la care se supun pacienţii care vin în clinică pentru alte probleme de sănătate să fie cât mai reduse. Parteneriatul cu AstraZeneca are un potenţial preventiv semnificativ şi ne bucură că au ales pentru acest program Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Braşov. Clinica noastră, aşa cum se întâmplă în toate marile centre medicale la nivel global, pune mare accent pe detecţia precoce şi ne bucurăm că putem oferi asta pacienţilor noştri

, a declarat Anamaria Făgăraş, manager general Onco Card.

Cum se poate obţine această ofertă

Pentru a beneficia de oferta acestui program medical, pacienţii trebuie să vină la Onco Card cu o trimitere din partea unui medic pentru bronhoscopie. Pacienţii vor efectua cu o zi înaintea procedurii un test rapid Covid-19 în clinica Onco Card, iar investigaţia va fi realizată de pneumologii Onco Card. Probele prelevate, dacă se impune prelevarea lor, vor pleca către laboratoarele partenere în campania demarată de AstraZeneca, iar dosarul cu toate rezultatele va ajunge înapoi la Onco Card Braşov pentru ca toate concluziile să le fie prezentate pacienţilor.

Deşi cancerul bronhopulmonar este cancerul responsabil de cele mai multe decese şi de cele mai multe diagnostice noi în România, iar aproximativ 40% dintre cei care suferă de acest tip de cancer află acest lucru în stadiu tardiv, metastatic, aceste date, precum şi speranţa de supravieţuire, pot fi schimbate printr-un diagnostic precoce: „Supravieţuirea medie, chiar şi în stadiul 4 metastatic, este astăzi de 3-4 ori mai lungă decât în urmă cu 15 ani. Terapiile personalizate, moleculare ţintite, au schimbat în bine prognosticul acestor pacienţi. Însă pentru a-i putea ajuta avem nevoie de un diagnostic corect, pus cât mai devreme

, crede medicul Laura Cardoş de la Onco Card Braşov.

Acest diagnostic devine posibil şi accesibil prin campania demarată de AstraZeneca şi susţinută de Onco Card.

1 dr laura cardosh jpg jpeg

(Dr. Laura Cardoş - Onco Card Braşov)

Sursă foto: Shutterstock