Ce mâncăm iarna? Preparate din gastronomia internațională recomandate în sezonul rece
În sezonul rece avem nevoie de o alimentație consistentă, care să ne ajute să suportăm mai ușor temperaturile scăzute. Ce preparate din gastronomia internațională sunt recomandate iarna?
Cassoulet (Franța)
O tocană bogată preparată din carne (de obicei cârnați, carne de porc sau rață) și fasole albă, gătită lent pentru a dezvolta arome intense, cassoulet – care a fost inventat în anul 1355, în timpul Războiului de 100 de ani între Anglia și Franța și al cărui nume vine de la vasul în care este gătit – este un preparat consistent, gătit lent, care oferă căldură și energie, tradițional în regiunile sudice ale Franței. De mai mulți ani, în anumite zone ale Franței se organizează sărbători care cinstesc acest fel de mâncare gustos și sățios.
Nabe (Japonia)
O mâncare gătită și servită fierbinte, perfectă pentru a combate frigul iernii, nabe este un fel tradițional japonez, constând dintr-o oală plină cu supă, în care se gătesc carne, pește, tofu, legume și tăiței și din care oamenii se servesc în timp ce amestecul fierbe continuu. De asemenea, oala se poate pune pe un fel de plită în mijlocul mesei, ca să rămână fierbinte tot timpul cât oamenii stau la masă și mănâncă. Preparatul este de mai multe feluri, printre care Chankonabe (pe bază de pui și varză Napa), Motsunabe (cu vită sau porc), Oden (cu ouă fierte și ridichi Daikon) sau Shabu-Shabu (carne și diverse legume).
Pozole (Mexic)
Pozole este o mâncare reconfortantă și picantă, perfectă pentru a te încălzi în serile răcoroase. Este vorba de o supă tradițională mexicană, făcută din hominy, un produs din porumb, fiert împreună cu bucăți de carne (de obicei de porc sau pui), dar există și variante vegetariene cu fasole în loc de carne, și asezonată cu condimente precum chili, oregano și lămâie verde. Se servește cu varză, avocado și ridichi. Pozole, menționat pentru prima dată în texte din secolul al XVI-lea, este considerat un preparat festiv, fiind servit de obicei la masa de Anul Nou.
Lohikeitto (Finlanda)
O supă groasă pe bază de somon proaspăt, cartofi, praz, morcovi, smântână sau lapte, mărar și unt, lohikeitto este ideală pentru iernile lungi și reci din Finlanda și alte țări din nordul Europei, oferind energie și confort datorită conținutului său de grăsimi sănătoase din somon. Supa se servește mesenilor fierbinte și asezonată cu piper sau cu alte condimente preferate.
Sauerbraten (Germania)
Ingredientele principale din sauerbraten sunt carnea (de obicei vită, dar și porc sau vânat), marinată timp de câteva zile într-un amestec de oțet, vin roșu, ceapă, morcovi și condimente precum cuișoare, ienibahar și frunze de dafin. Friptura se gătește lent până devine fragedă și se servește de obicei alături de găluște de cartofi (kartoffelknödel) sau varză roșie călită (rotkohl). Sosul este o parte esențială, având o aromă dulce-acrișoară distinctivă. Sauerbraten este un preparat consistent, cu arome intense, perfect pentru a oferi energie și a încălzi corpul în lunile friguroase de iarnă.
Bigos (Polonia)
O mâncare specifică sezonului rece din Polonia este bigos, o tocană din varză murată, varză proaspătă, carne de porc, cârnați afumați, ciuperci uscate, prune uscate, roșii și condimente precum piper, frunze de dafin și ienibahar. Uneori, se adaugă carne de vânat. Ingredientele sunt gătite lent împreună, uneori timp de câteva zile, pentru a intensifica aromele. Fiecare familie poloneză are o rețetă proprie, care poate varia în funcție de regiune. Se servește fierbinte, de obicei cu pâine proaspătă sau cartofi, fiind ideală pentru mesele de iarnă.
foto - Shutterstock