Ce operă de artă a fost lăsată pe Lună? 6 artiști expuși în Muzeul de pe Lună

Atunci când călătorești pe Lună, bagajul pe care-l iei cu tine este făcut cu extrem de mare grijă. După cum spunea și Alan Bean, astronautul de pe Apollo 12, toate obiectele personale luate la bordul rachetei “sunt întinse pe o masă, fotografiate, numerotate… așa că orice aș lua cu mine din motive personale… NASA ar ști desprea asta”. Totuși ceva s-a strecurat în prima călătorie de pe Lună… Sau a fost luat și lăsat acolo intenționat?  

image

Unul dintre picioarele modulului lunar Intrepid, care a fost folosit în misiunea spațială Apollo 12 din 1969, se află și-n ziua de astăzi pe Lună, ne informează Encyclopedia Astronautica. Iar acesta are în componența sa “Muzeul de pe Lună”. Ce este acesta?

Muzeul de Artă Modernă din Satatele Unite ne informează că Muzeul de pe Lună este o plăcuță din ceramică, cu dimensiuni reduse. Suprafața acestei plăcuțe are pe ea operele de artă, în miniatură, a șase mari artiști ai vremii, de la Andy Warhol la Robert Rauschenberg. Singurul artist care este încă în viață în prezent și care are o lucrare de-a sa pe Lună este sculptorul Forrest "Frosty" Myers.

Arta de pe Lună

Ideea de a avea opere de artă pe Lună – fie că a fost aprobată din prima sau nu de NASA – nu era nouă la acea vreme. History Detectives ne informează că NASA a lucrat îndeaproape cu divești artiști încă din anii ’50, pentru a reflecta entuziasmul omenirii cu privire la explorarea spațiului.

Sculptorul Forrest Myers susține că era atât de încântat de acel zbor al astronauților pe Lună, încât a fost imediat de acord să facă parte dintre cei șase artiști care să fie incluși, cu lucrările lor, în muzeul miniatural de pe Lună.

Myers a luat legătura cu Experimente în Artă și Tehnologie, organizația care favorizează colaborări memorabile între artiști și ingineri. EAT i-a făcut apoi cunoștință lui Myers cu inginerul Fred Waldhauer, de la Bell Laboratories, care a micșorat toate acele șase piese artistice pe care le-a printat pe acea tăbliță de ceramică.

Unde este Muzeul de pe Lună?

Locația exactă a acestui Muzeu pe Lună nu se știe, însă nu trebuie să ne facem griji cu privire la starea în care se află acesta – cel mai probabil este intact și bine conservat, având în vedere că atmosfera lunii nu conține oxigen, care crește gradul de degradare aici, pe Pământ.

În concluzie, dacă se vor intensifica drumurile spre Lună în viitor, cel mai probabil că această galerie în miniatură va deveni o destinație turistică extrem de populară.

Foto - Shutterstock