Ce poate arăta prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt diverse, de la infecţii la cancer

1 sange urina jpg jpeg

Dacă ai observat firişoare roşii de sânge în urină, nu neglija acest simptom. Poate fi vorba despre o infecţie urinară, însă alteori este simptomul unor boli mai grave, precum cancerul.

Prezenţa sângelui în urină nu este o boală, ci un simptom, pe care medicii îl numesc hematurie. Sângele poate fi vizibil cu ochiul liber, alteori se detectează numai la microscop. În ambele cazuri, hematuria arată existenţa unei afecţiuni la nivelul aparatului genito-urinar (rinichi, vezică, uretere, uretră, prostată). În alte situaţii, este posibil ca acest simptom să apară în afecţiuni precum diabetul zaharat, bolile autoimune sau cele hematologice ori este cauzat de medicamente (penicilină, aspirină) şi de alimente (sfeclă roşie). Iată câteva dintre posibilele cauze ale hematuriei!

1) Infecţiile urinare

Produse de diverse microorganisme care ajung la nivelul aparatului urinar, unde se multiplică, infecţiile urinare antrenează o inflamaţie sau o iritaţie a peretelui vezicii, care poate produce sângerare. Când infecţia afectează rinichii (pielonefrita), este posibil ca pe lângă hematurie să apară şi febră, frisoane şi dureri de spate.

2) Pietrele la rinichi

Depozitele minerale formate la nivelul rinichiului, aşa-numitele pietre, cauzează dureri foarte puternice de spate, în partea rinichiului afectat. Calculii care au un diametru sub 4 mm se pot elimina singuri. Însă, cei mai mari de această dimensiune dau dureri insuportabile, deoarece peretele ureterului va încerca să împingă piatra în vezica urinară. Aceste dureri pot fi însoţite de sângerare în urină, deoarece pietrele lezează mucoasa căilor urinare.

3) Mărirea în volum a prostatei

Hiperplazia benignă de prostată apare frecvent la bărbaţii cu vârsta peste 50 de ani. Sângele în urină, apărut din cauza leziunilor la nivelul tractului urinar, este asociat cu tulburări de micţiune precum jet urinar slab, urinare întreruptă sau incompletă. Dacă nu este tratat, adenomul de prostată poate duce la complicaţii (retenţie de urină, infecţii urinare, litiază renală, insuficienţă renală).

4) Bolile renale

Sângele în urină poate însoţi şi boli inflamatorii renale, precum glomerulonefrita, afecţiune care afectează capacitatea rinichilor de filtrare şi de eliminare a reziduurilor toxice din organsim. Pe lângă hematurie, boala este însoţită şi de umflături în jurul ochilor sau picioarelor (edeme) şi de hipertensiune arterială. Forma acută a glomerulonefritei îi poate afecta mai ales pe copii, iar stadiul cronic este asociat cu alte boli precum diabetul.

5) Cancerul

Urina cu sânge poate anunţa uneori şi un cancer la nivelul aparatului urinar, precum cel de vezică sau cel renal. Peste 80 la sută din pacienţii cu cancer de vezică au ca simptom frecvent prezenţa în urină a sângelui sau cheagurilor de sânge. Uneori, în aceste tipuri de cancer, hematuria poate să apară numai câteva zile, după care, dispare, ceea ce poate amâna nefavorabil prezentarea pacientului la medic.