Ce se întâmplă în corpul tău când stai picior peste picior. Impactul asupra sănătăţii este semnificativ

1 picior peste picior jpg jpeg

Pare firesc să stai cu picioarele încrucişate. Te face să te simţi confortabil şi pare a fi poziţia perfectă pentru a-ţi etala picioarele. Ce ai zice dacă ai afla că a sta picior peste picior îţi poate face mai mult rău decât bine? Ai fi surprinsă să afli că poziţia ta confortabilă îi dăunează corpului.

Există multe dovezi ştiinţifice care arată că nu este sănătos să stai cu picioarele încrucişate. Poziţia poate provoca anumite probleme în corpul tău, pe care ar fi inteligent să le iei în considerare. Iată cele mai surprinzătoare consecinţe ale statutului picior peste picior!

1. Postura este afectată

Observă-ţi postura atunci când stai picior peste picior. Ai observat că ai tendinţa să stai puţin aplecată automat atunci când piciorul tău trece deasupra celuilalt? Este normal să se întâmple acest lucru atunci când nu stai relaxată. Dacă stai într-o postură neadecvată pentru perioade lungi de timă, corpul tău va deveni stresat şi îţi poate afecta chiar şi sistemul sigestiv. Dacă trebuie să stai aşa, nu uita să ţii spatele drept şi să nu te înclini.

2. Şanse crescute de varice

Varicele sunt vene pronunţate care le umflă şi le poţi observa în exteriorul pielii. Uneori sunt numite vene de păianjen, deoarece arată ca picioarele unei insecte albastre pe suprafaţa pielii. A avea aceste vene este mai mult decât o problemă cosmetică. Ele pot provoca dureri atunci când cresc în dimensiune. În plus, cei care au aceste vene de păianjen prezintă risc mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge.

3. Durere de spate

Poziţia ta este afectată atunci când stai aşa. Statul picior peste picior îţi poate provoca dureri de şold şi de spate. Pe măsură ce încerci să îţi găseşti o poziţie confortabilă, ai un risc crescut de răsucire a nervilor. Dacă ai experimentat vreodată durerea sciatică, atunci ştii că nu este pentru cei mai slabi de inimă.

4. Îţi afectează tensiunea arterială

Ai observat că atunci când ţi se verifică tensiunea arterială nu ai voie să stai picior peste picior? Motivul este că vasele se trâng, iar tensiunea îţi poate fi afectată. Institutul Naţional de Sănătate a făcut un studiu şi a constatat că persoanele care stau aşa au tensiune arterială crescută. Vestea bună este că tensiunea arterială revine la normal după ce reveniţi la o poziţie mai relaxată.

5. Picioarele de umflă

Dacă stai cu picioarele încrucişate este posibil să ai umflături la nivelul gleznei sau la picioare. Acest lucru se observă în special la femeile însărcinate. Presiunea de a sta aşa face ca lichidul să se adune în picioare. Din fericire, poţi ameliora simptomele stând cu picioarele drepte sau într-o altă poziţie mai relaxată.

Dacă te-ai obişnuit să stai aşa şi îţi este greu să renunţi la poziţia ta preferată, încearcă să îţi setezi o limită de timp şi nu depăşi mai mult de 15-30 de minute stând picior peste picior. Dacă eşti nevoită totuşi să o faci, încearcă pe cât posibil o mică plimbare sau întindere a picioarelor la fiecare sfert de oră.  

Sursă foto: Shutterstock