Ce se întâmplă în organismul nostru dacă bem prea multă apă

1 shutterstock 93398707 jpg jpeg

Auzim zilnic cât de importantă este hidratarea. Fără îndoială, este unul dintre procesele prin care organismul uman funcţionează. Dar oare este posibil să atingi pragul de sus şi chiar să bei prea multă apă? Adevărul este că există o anume cantitate de apă pe care organismul o poate procesa într-o perioadă de timp, iar consumul în exces poate dăuna.

Corpul uman este apă în proporţie de 60-70 %, iar acest lichid susţine toate procesele bio-chimice şi ajută la termoreglarea organismului. Lipsa apei duce la deshidratare care, în funcţie de gradul său, poate da diverse simptome: senzaţie de foame, ameţeli, gură uscată, oboseală, migrene, iar în cazurile severe poate fi chiar fatală.

Cu toate acestea, regula celor 2 litri de apă băuţi zilnic nu se aplică tuturor. Fiecare trebuie să se hidrateze atât cât să se simtă bine. Fiecare este unic, aşa că trebuie să-şi asculte corpul şi să-i ofere ceea ce îi cere. Pentru că, deşi este vitală, prea multă apă nu e bună. 

Unele persoane, în special cele care practică sporturi de anduranţă, sunt în pericol să consume excesiv, în efortul de a evita deshidratarea. Unele afecţiuni, de asemenea, te pot determina să bei prea multă apă. Persoanele cu probleme renale, insuficienţă cardiacă, boli hepatice sau diabet nu pot procesa o cantitate în exces. De asemenea, unele medicamente pot creşte setea.

Care sunt simptomele hidratării în exces?

Simptomele unei suprahidratări uşoare includ dureri de cap, greaţă sau vărsături sau chiar o stare de confuzie. Prea multă apă diluează cantitatea de sare şi electroliţi din organism, iar acest lucru duce la dezechilibre. În cazuri extreme, unii oameni pot dezvolta hiponatremie. În acest caz, simptomele includ slăbiciune musculară, crampe, spasme, convulsii sau pierderea cunoştinţei şi comă. 

8 cpf promo de numar 128x89 jpg jpeg

Pentru a inversa suprahidratarea, se pot administra electroliţi şi sodiu. În majoritatea cazurilor, însă, prevenţia este cheia. Apa nu trebuie băută atunci când îţi aduci aminte, mai ales dacă încerci să compensezi seara pentru tot restul zilei. Apa trebuie băută la temperatura camerei, nu foarte rece, în cantităţi mici şi pe parcursul întregii zile. De asemenea, apa se bea între mese, nu în timpul mesei, pentru că ea diluează sucurile gastrice şi încetineşte, astfel, digestia. 

FOTO ShutterstockRecente

durere in gat jpg
Tu iti asiguri suficienta Vitamina D iarna Sursa imagine Pixabay jpg
animal care doarme sursa  Shutterstock jpg
Paturile ponderate stimuleaza melatonina Sursa imagine shutterstock 751827643 jpg
dinți, zâmbet sursa  shutterstock jpg
ClickPentruFemei (1) (10) jpg
Ce simptome da boala streptococica Sursa imagine shutterstock 2178458807 jpg
vinuri medicinale shutterstock 459282892 jpg
clickpentrufemei jpg
mamă alergică la copil sursa  Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic jpg