Ce simptome arat─â c─â ai putea avea anxietate. De ce apare ┼či cum se trateaz─â

1 shutterstock 517520290 jpg jpeg

Mulţi adulţi experimentează anxietatea, stare care, în anumite limite, este normală. Când însă se generalizează, poate complica viaţa de zi cu zi, cu impact pe mai multe planuri.

Anxietatea generalizat─â afecteaz─â p├ón─â la 9% din popula┼úie ┼či este de 2 ori mai frecvent─â la femei. Definit─â ca senza┼úie de pericol iminent de origine nedeterminat─â, anxietatea regrupeaz─â simptome emo┼úionale, somatice, cognitive ┼či comportamentale. Dac─â sentimente precum teama, frica exagerat─â ┼či ├«ngrijorarea dureaz─â de cel pu┼úin ┼čase luni, vorbim de o tulburare care se poate agrava pe m─âsura trecerii timpului, dac─â persoana ├«n cauz─â nu caut─â ajutor specializat.

Anxietatea poate însoţi diverse boli psihice (schizofrenia, depresia), degenerative (Parkinson), afecţiuni endocrine sau metabolice (hiper- sau hipotiroidia), astmul, menopauza sau sevrajul.

De ce apare?

Nu se ┼čtie cu exactitate de ce apar tulbur─ârile de anxietate, speciali┼čtii vorbind despre factori genetici, psihologici ┼či de mediu. Evenimentele stresante sau traumatizante din copil─ârie ┼či prezen┼úa unei alte probleme psihice precum tulburarea bipolar─â cresc riscul de apari┼úie a anxiet─â┼úii.

Implicate ├«n apari┼úia anxiet─â┼úii sunt ┼či unele modific─âri cerebrale, mai exact cele legate de anumi┼úi neurotransmi┼ú─âtori (substan┼úe chimice care mediaz─â transmiterea informa┼úiilor de la un neuron la altul) precum serotonina ┼či noradrenalina.

Tulburările de anxietate sunt mai frecvent întâlnite la persoanele care se dedică prea mult muncii în defavoarea relaxării, la cei care fac eforturi intelectuale prelungite, care nu se relaxează.

Cum se manifest─â?

Simptomele tulbur─ârilor de anxietate variaz─â de la o persoan─â la alta, incluz├ónd unul sau mai multe din urm─âtoarele manifest─âri: senza┼úia de nelini┼čte, fric─â, panic─â, tremur, palpita┼úii, senza┼úia de sufocare, de grea┼ú─â sau de vom─â, dureri ├«n piept, respira┼úia scurt─â, nervozitate, insomnie ┼či gur─â uscat─â. 

O tulburare, mai multe forme

Anxietatea se poate manifesta sub mai multe forme:

* tulburare de panic─â: este ├«nso┼úit─â de atacuri sau crize de panic─â imprevizibile ┼či recurente, ├«n timpul c─ârora persoana are greut─â┼úi de respira┼úie, palpita┼úii, o team─â intens─â ┼či incontrolabil─â;

se manifest─â printr-o stare permanent─â de ├«ngrijorare, agita┼úie, epuizare ┼či prin perturbarea somnului;

se traduce printr-o team─â exagerat─â fa┼ú─â de diverse situa┼úii sociale, care ar putea fi st├ónjenitoare sau care se asociaz─â cu ideea de performan┼ú─â;  

includ temerile incontrolabile faţă de diverse obiecte, situaţii sau animale;

este o tulburare de anxietate care apare dup─â tr─âirea unor evenimente precum o catastrof─â natural─â sau un r─âzboi;

este caracterizat─â prin obsesii sau g├ónduri ira┼úionale, g├ónduri fixe care apar repetat ┼či care cauzeaz─â anxietate.

În ce constă tratamentul

Con┼čtientizarea anxiet─â┼úii este un pas important ├«n tratarea ei. Tulbur─ârile anxioase se hr─ânesc cu nelini┼čti ┼či g├ónduri negre. ├Än momentul ├«n care e┼čti cuprins de astfel de tr─âiri, ├«ncearc─â s─â te deconectezi de ele. Poate fi util ┼či s─â ├«┼úi notezi ceea ce sim┼úi; acest lucru te va ajuta s─â dai o dimensiune corect─â nelini┼čtilor tale. Mediteaz─â, respir─â profund (deseori, ├«n situa┼úiile tensionate respir─âm superficial) ┼či f─â mi┼čcare. Dac─â aceste m─âsuri nu ├«┼úi sunt de folos, este posibil s─â ai nevoie de psiholog ┼či/sau de psihiatru. Medicamentele recomandate de specialist sunt cele din clasa antidepresivelor sau a anxioliticelor.Recente

rucsac dama jpg
insomnie   shutterstock 1499029067 jpg
femeie la dus jpeg
Frigider jpg
Dr Denisa Zaharia 6 jpeg
youtube selgros@clickpentrufemei ro jpg
avion jpg
copil cu parinte shutterstock 1894279522 jpg
1 cosmetice naturale jpg jpeg
Inghetata din iaurt de cocos Sursa foto thecoconutmama com  jpeg
copil indian jpg
grasimi trans fast food shutterstock 1439244599 jpg
slabit   weight loss g43c5fd872 1280 jpg
ayurveda shutterstock 762002224 jpg
ulei de masline   shutterstock 196199753 jpg
vegetarian 580x400 png
om albastru shutterstock 1147816718 jpg
rozaceea   ten   shutterstock 1895847337 jpg
1 pietre rinichi jpg jpeg
whatsapp shutterstock 1757131340 jpg