Ce sunt reacţiile adverse la medicamente şi de ce este important să le raportăm?

1 pastile jpg jpeg

În general, un medicament este sigur şi produce efectul aşteptat atunci când este administrat corespunzător, conform informaţiilor din prospect sau recomandărilor medicului ori farmacistului. Cu toate acestea, orice medicament poate provoca şi reacţii adverse în cazul anumitor persoane.

În situaţia în care constataţi reacţii adverse neplăcute în urma administrării medicamentelor, este necesar să vă adresaţi medicului sau farmacistului. Ei vă vor putea recomanda, dacă este necesar, întreruperea, continuarea sau schimbarea tratamentului.  

Ce este o reacţie adversă şi cum se manifestă?

Orice medicament poate provoca reacţii adverse în cazul anumitor persoane. Ce sunt reacţiile adverse la medicamente şi de ce este important să le raportăm?

O reacţie adversă este definită ca un răspuns dăunător şi neintenţionat determinat de un medicament administrat în doza recomandată. Reacţia poate începe imediat după ce aţi luat medicamentul respectiv sau până la 2 săptămâni după ce opriţi tratamentul. Sunt considerate reacţii adverse şi efectele nedorite care apar după supradozarea medicamentului, utilizarea greşită, abuzul şi erorile de medicaţie sau efectele nedorite apărute în urma expunerii profesionale.

Orice medicament eliberat pe bază de prescripţie medicală sau fără reţetă, precum prezintă un potenţial risc de a provoca reacţii adverse. Este şi cazul unor suplimente alimentare. Reacţiile adverse pot provoca semne uşoare sau chiar nedetectabile, cu excepţia testelor de laborator. Dar pot provoca şi afecţiuni mai severe cum ar fi anafilaxia. Aceasta este o reacţie bruscă ce poate pune viaţa în pericol şi necesită tratament imediat. Astfel, simptomele pot fi clasificate în felul următor:

Uşoare sau moderate. Includ înroşirea pielii, senzaţia de mâncărime, aspect de piele crăpată. Este posibil să observaţi apariţia unor pete roşii pe piele, cu aspect denivelat, dar şi prezenţa erupţiei cutanate. Severe. Implică apariţia unor băşici pe piele, inflamarea pielii, senzaţia de mâncărime. Reacţiile severe includ şi afecţiuni precum necroliza epidermică toxică. În acest caz, este recomandat să vă adresaţi medicului cât mai repede. Simptomele specifice anafilaxiei (şocul anafilactic). Se caracterizează prin îngustarea căilor respiratorii, limba umflată, gât umflat. Ceea ce poate produce şuierat şi dificultăţi în respiraţie, senzaţia de furnicături, ameţeală, puls rapid. Anafilaxia este o reacţie bruscă, care poate pune viaţa în pericol şi necesită tratament imediat.

În cazul în care v-aţi confruntat cu o reacţie adversă în urma administrării unui medicament, medicul dumneavoastră vă va întreba despre istoricul medical sau dacă ştiţi să suferiţi de vreo alergie. Este posibil să fie necesară efectuarea unor de teste suplimentare dacă aţi dezvoltat o formă mai severă sau chiar şoc anafilactic. Medicul va decide dacă este necesar să întrerupeţi sau nu medicaţia. Majoritatea reacţiilor adverse dispar spontan după scăderea dozei sau întreruperea tratamentului. Dacă veţi avea nevoie de tratament, acesta este simptomatic. În cazul simptomelor uşoare, sunt recomandate medicamentele antihistaminice, iar pentru formele severe, adrenalina injectabilă sau steroizi.

La ce trebuie să fim mereu atenţi

Este important să îi specificaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului, în cazul medicamentelor care pot fi eliberate fără reţetă, dacă v-aţi mai confruntat în trecut cu orice reacţie adversă sau vă ştiţi alergic la o substanţă anume. Specificaţi medicamentul sau substanţa care v-au provocat diferite reacţii adverse şi precizaţi simptomele cu care v-aţi confruntat. Păstraţi o evidenţă a medicamentelor care v-au provocat diferite reacţii, în urma administrării. Prezentaţi-o medicului pentru a evalua dacă este necesar să evitaţi anumite medicamente. Cereţi sfatul farmacistului dacă nu sunteţi siguri cu privire la compoziţia medicamentelor recomandate. Menţionaţi dacă urmaţi un tratament şi cu alte medicamente, cu sau fără prescripţie medicală, sau dacă utilizaţi anumite produse eliberate fără reţetă.

2 grafic jpg jpeg

Citeşte

continuarea.Recente

mamă alergică la copil  sursa   Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange  jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii  Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece  Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate  jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic  jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg