Coronavirus: cât este de periculos?

1 mouth guard 4787642 960 720 1 jpg jpeg

Transmiterea de la om la om a coronavirusului chinezesc (N-cov) a fost confirmată oficial şi în Europa. Ultimul caz, care a crescut numărul de infectări în Europa la opt, este în Germania, unde o femeie tocmai întoarsă din China, a transmis virusul unui coleg de servici. Îngrijorător este faptul că femeia nu prezenta niciun simptom atunci când colegul ei a luat virusul.

În prezent, patru nemţi şi patru francezi se află sub tratament pentru N-cov. Până acum, coronavirusul nu a făcut nicio victimă în afara Chinei, însă autorităţile franceze spun că, o pacientă din Paris, o femeia vârstică, se află în stare gravă.

Rata îmbolnăvirilor este în creştere

Până acum, au fost confirmate 5.974 de persoane infectate cu N-cov şi 132 de decese. Alţi 9.239 de oameni sunt supectaţi că au contractat acest virus. Numărul ţărilor unde a fost confirmaţi pacienţi cu coronavirus a ajuns la 16, ultima fiind Emiratele Arabe Unite, o ţară foarte populară pentru turiştii europeni, în special în această perioadă a anului. Cel mai tânăr pacient este o fetiţă de nouă luni din Beijing.

Autorităţile chineze din domeniul sănătăţii spun că, statistic, o persoană bolnavă transmit virusul altor două sau trei persoane sănătoase. Şi, este de aşteptat ca epidemia din China să dureze câteva luni, timp în care vorfi înregistrate zeci de mii de îmbolnăviri.

Cum se tratează

Deocamdată, nu există un tratament specific pentru coronavirus. Acesta cauzează pneumonie, iar pacienţii au simptome precum tuse şi dificultăţi de respiraţie. În cazurile mai severe, organele pot ceda, însă, fiind vorba de o pneumonie virală, antibioticele nu sunt de niciun ajutor. Nici medicamentele anivirale administrate, de obicei, pentru viroz, nu au vreun efect. Persoanele bolnave, internate în spital, primesc suport pentru plămâni, rinichi şi alte organe vitale, precum şi multe lichide pentru hidratare. Vindecarea depinde de cât de puternic este sistemul imunitar al fiecărui pacient. De aceea, majoritatea persoanelor decedate sunt fie bătrâni, fie bolnavi cu sistem imunitar scăzut. Pe de altă parte, vaccinul antigripal poate reduce contractarea coronavirusului.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că, deşi coronavirusul se răspândeşte rapid, nu este cazul să ne panicăm. În general, cu cât un virus este mai uşor transmisibil, cu atât „impactul“ este mai moderat. Pentru a te proteja de o posibilă infecţie, trebuie să te speli pe mâini cât mai des, înainte de a le duce la gură, la ochi sau la nas şi să porţi mască de protecţie. Perioada de incubare a virusului este de două săptămâni.Recente

3 motive sa te speli pe fata seara Sursa foto shutterstock 1924405574 jpg
shutterstock 512817400 jpg
O locuință de revistă, amenajată în patru pași simpli jpg
De ce sa masezi tenul cu miere Sursa foto shutterstock 1613904577 jpg
Rulada cu gem de cirese Sursa foto shutterstock 2072439719 jpg
Tocuri jpg
pahar cu apa jpg
Ratatouille Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele foto  Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion sursa  Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG
40 de ani jpg
Pensule machiaj jpg
Supa de linte Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
manichiura 3D 2023 shutterstock 1720295548 jpg
Ce sa nu faci cand ai buzele crapate Sursa foto shutterstock 1846727497 jpg