Cre┼čtere cu 20% ├«n r├óndul pacien┼úilor cu afec┼úiuni ortopedice, care s-au operat ├«n ultimul an

1 problema ortopedica jpg jpeg

├Än ultimul an, a crescut cu 20 de procente num─ârul pacien┼úilor cu probleme ortopedice, care au apelat la interven┼úii chirurgicale. Acest fapt se datoreaz─â inform─ârii ┼či con┼čtientiz─ârii necesit─â┼úii de a ac┼úiona c├ót mai repede asupra problemelor ortopedice, pentru o revenire c├ót mai probabil─â la o via┼ú─â activ─â ┼či lipsit─â de dureri.

Rupturile de ligamente ├«ncruci┼čate, instabilit─â┼úile de rotul─â, rupturile de coaf─â rotatorie la nivelul um─ârului, osteotomiile, reconstruc┼úiile de cartilaj ┼či rupturile de menisc au fost cele mai accesate interven┼úii chirurgicale ortopedice ├«n ultimele 12 luni, cu o rata de peste 95% de recuperare, dup─â cum sus┼úine dr. Ion Bogdan Codorean. Iat─â c├ónd apar aceste afec┼úiuni ┼či cum le putem trata!

C├ónd apar rupturile de ligamente ├«ncruci┼čate?

Rupturile de ligamente ├«ncruci┼čate, afec┼úiunile care au dus la cele mai frecvente interven┼úii chirurgicale din domeniul ortopedic ├«n ultimele luni,  apar de obicei printr-un mecanism de torsiune la nivelul genunchiului sau prin hiperextensie ┼či se pot produce ├«n timpul practic─ârii unui sport, al unor s─ârituri peste obstacole sau al cobor├órii sc─ârilor cu neaten┼úie: ÔÇ×Opera┼úia de ruptur─â de ligamente se face artroscopic, cu ajutorul camerei de luat vederi introduse ├«n genunchi, iar ligamentul ├«ncruci┼čat anterior rupt se ├«nlocuie┼čte cu un grefon care, de obicei, se preia de la pacient sau este unul artificial. De cele mai multe ori, ├«n urma acestei interven┼úii chirurgicale, pacien┼úii se re├«ntorc ├«n siguran┼ú─â la sport ├«ntr-un interval de 5-6 luni, ├«ns─â asta depinde de felul ├«n care ├«┼či fac recuperareaÔÇč, explic─â dr. Ion Bogdan Codorean care avertizeaz─â ┼či c─â am├ónarea opera┼úiei de ruptur─â de ligament ├«ncruci┼čat poate genera instabilitate, apoi ruptur─â de menisc ┼či de cartilaj care poate duce la artroz─â.

Instabilităţile de rotulă, mai întâlnite la femei

stanga
dreapta
2 dr ion bogdan codorean jpg jpeg
1 dr ion bogdan codorean artro sport jpg jpeg

Aceste probleme ortopedice apar mai ales la femei, din cauza unor factori favorizanti sau predispozan┼úi cu care se nasc pacien┼úii. Cei mai mul┼úi dintre cei care se prezint─â ├«n cabinetul medicului ortoped cu instabilitate de rotul─â au v├órste ├«ntre 13 ┼či 25 de ani, dar sunt ┼či pacien┼úi care vin cu aceast─â afec┼úiune dup─â 60 de ani c├ónd au deja artroz─â: ÔÇ×Interven┼úia chirurgical─â pentru instabilitatea de rotul─â este una de migal─â, pentru c─â trebuie corecta┼úi to┼úi factorii care o favorizeaz─âÔÇč, declar─â dr. Ion Bogdan Codorean.

Cum se tratează ruptura de menisc 

Ruptura de menisc este cea mai frecvent─â leziune la nivelul genunchiului care necesit─â opera┼úie ┼či se produce pe fond traumatic cel mai des la pacien┼úii ├«n v├órst─â pe fond degenerativ: ÔÇ×Meniscurile sunt structuri fibro-cartilaginoase din interiorul genunchiului care protejeaz─â cartilajul articular, confer─â stabilitate genunchiului ┼či fac s─â se potriveasc─â forma oaselor unul pe celalalt. Datorit─â rolului lui extrem de important, obiectivul nostru este s─â trat─âm meniscul, s─â ├«l coasem, s─â ├«ncerc─âm s─â-l salv─âm ┼či c├ónd nu putem, s─â scoatem doar partea rupt─â din el, c├ót mai pu┼úin. Scoaterea unei buc─â┼úi de menisc duce oricum la cre┼čterea presiunii pe cartilaj ├«n zona respectiv─â, la lezarea lui ┼či, ├«n final, la artroz─â. Dar acesta este un fenomen care se ├«nt├ómpl─â ├«n ani sau zeci de aniÔÇč, explic─â dr. Ion Bogdan Codorean, care garanteaz─â c─â ├«n urma unei astfel de interven┼úii chirurgicale la genunchi dispare complet durerea.

Alte afecţiuni des întâlnite

Osteotomiile, opera┼úiile de ├«ndreptare a membrului inferior sau pelvin, se realizeaz─â la pacien┼úii care au avut fracturi vicios consolidate, care au Genu Varum (picioare cr─âc─ânate) sau Genu Valgum (genunchi in X). De cele mai multe ori, aceste afec┼úiuni sunt dob├óndite post-traumatic sau degenerativ ┼či au ┼či o component─â estetic─â puternic─â ce-l determin─â pe pacient s─â recurg─â la interven┼úie: ÔÇ×Prin aceast─â opera┼úie, ├«ndrept─âm mebrul respectiv ┼či facem ca for┼úele la nivelul genunchiului s─â transmit─â corectÔÇč, explic─â dr. Ion Bogdan Codorean, care sus┼úine necesitatea realiz─ârii la nevoie a unei astfel de interven┼úii nu neap─ârat din cauze estetice, c├ót pentru s─ân─âtatea articula┼úiilor pe termen lung.

Rupturile de coaf─â rotatorie la nivelul umarului sunt ┼či ele ├«n topul afec┼úiunilor ortopedice care duc la interven┼úii chirurgicale. Ele pot ap─ârea, ├«n cazul tinerilor, ├«n urma unui traumatism, dar cel mai frecvent, la pacien┼úii dup─â 45 de ani ┼či sunt leziuni degenerative, produse de probleme de biomecanic─â. Factorii favorizan┼úi pentru aceast─â patologie apar la persoanele care practic─â meserii sau sporturi la care folosesc bra┼úul peste nivelul um─ârului, cum sunt juc─âtorii de tenis: ÔÇ×Ruptura de coaf─â rotatorie d─â dureri foarte mari, nocturne, cei afecta┼úi ajung s─â nu doarm─â noaptea din cauza lor ┼či de aceea rata de am├ónare a unei astfel de interven┼úii este mai mica dec├ót ├«n cazul altor afec┼úiuni. Opera┼úia este una frecvent─â, se realizeaz─â artroscopic, la nivelul um─ârului, iar tendoanele rupte ale coafei rotatorilor se refixeaz─â pe osÔÇč, explic─â medicul chirurg ortoped care subliniaz─â ┼či c─â interven┼úia chirurgical─â ├«n cazul acestei afec┼úiuni elimin─â total durerile.

Reconstruc┼úiile de cartilaj sau condropatia se realizeaz─â, prin mai multe tehnici, ├«n func┼úie de recomandarea medical─â, de la foraje ├«n os p├ón─â la implant de cartilaj artificial pe baza de colagen sau cultur─â de celule: ÔÇ×Cartilajul este cel mai important pentru mi┼čcare, iar leziunile lui apar post traumatic, degenerativ, la pacienti cu devieri de ax, cu instabilit─â┼úi, ├«n lipsa ligamentului ├«ncruci┼čat anterior sau la pacien┼úi c─ârora le-a fost scos meniscul. ├Än urma interven┼úiei chirurgicale dispare durerea ┼či se poate opri evolu┼úia ├«nspre artroz─âÔÇč, arat─â medicul.

2 dr ion bogdan codorean jpg jpeg

(Dr. Ion Bogdan Codorean) 

Surs─â foto: ShutterstockRecente

1 anxietate jpg jpeg
intrend clickpentrufemei jpg
ventilator
fara internet shutterstock 411620626 jpg
medic si pacient in clinica stomatologica jpg
Ce este bine s─â faci pe timp de canicul─â  Reguli de aur de la speciali┼čti jpeg
plasture    shutterstock 1716703252 jpg
cereale   mic dejun   cereals gd0fd25e0d 1280 jpg
100 de ani   shutterstock 1740406289 jpg
dieta colorata plaja shutterstock 1033829716 jpg
ochelari de soare shutterstock 410830096 jpg
telefon toaleta   shutterstock 377885068 jpg
Care sunt cele mai cunoscute branduri de telefoane mobile, ╚Öi ├«n ce merit─â s─â ╚Ťi investe╚Öti banii jpg
femei frumoase shutterstock 2106217949 jpg
nou nascut   shutterstock 1892200891 jpg
sughit shutterstock 1825245548 jpg
cazinouri profitabile lume jpg
copil   shutterstock 2098504801 jpg
caine   shutterstock 1568909161 jpg
Manichiura jpg