Cum influențează aspectul fizic stima de sine?

Percepția pe care o avem despre cum arătăm poate avea un mare impact asupra valorii pe care ne-o acordăm și asupra încrederii de sine pe care o avem în viața de zi cu zi. Există, așadar, o legătură puternică între aspectului fizic și stima de sine.

image

Pielea este unul dintre primele lucruri pe care ceilalți le observă. Sănătatea cutanată are un impact puternic asupra bunăstării emoționale și mintale, deoarece ridurile și imperfecțiunile pot submina dramatic încrederea în sine. O piele care nu are un aspect sănătos sau care este deteriorată poate fi, de asemenea, un indiciu al unor probleme interne mai grave care se manifestă la suprafață.

Începând din adolescență, când acneea este mai frecventă, și până la vârsta adultă, când riscul de apariție a liniilor fine, a ridurilor și a petelor pigmentare este mai mare, schimbările prin care trece pielea pot afecta stima de sine. Multe dintre probleme pot fi rezolvată, prin măsuri simple. De pildă, folosim produse cu ingrediente care combat acneea, precum retinol, bakuchiol, acid salicilic, acid glicolic, sau apelăm la creme, serumuri și loțiuni cu ingrediente care sprijină producția de colagen (proteina care oferă elasticitate, fermitate și rezistență pielii), precum acid hialuronic, vitamina C, niacinamidă și peptide.

Însă, de multe ori, este dificil să fim mulțumiți cu felul în care arătăm și să găsim soluțiile potrivite pentru a ne îngriji pielea corespunzător, pentru a ne îmbrăca în pas cu moda sau pentru a ne pune în evidență cele mai frumoase trăsături.

În acest articol, vorbim despre ce înseamnă stima de sine, care este legătura dintre stima de sine și aspectul fizic și prin ce mijloace putem deveni mai încrezători în forțele proprii.

Ce este stima de sine?

Stima de sine este valoarea și respectul pe care ni le acordăm nouă înșine. Aceasta poate fi influențată de mai mulți factori. Unul dintre aceștia este imaginea corporală. Dacă nu ne place ceva în legătură cu felul în care arătăm, este, adesea, dificil să ne simțim bine în pielea noastră.

Stima de sine este în strânsă legătură cu încrederea în sine. Încrederea în sine este nivelul de încredere pe care îl avem în noi înșine pentru a ne descurca bine într-o anumită situație și poate varia pentru fiecare dintre noi, în funcție de starea de spirit, de experiențele recente sau de context. De exemplu, putem să ne simțim încrezători în a realiza bine sarcinile profesionale, dar mai puțin încrezători în a socializa cu colegii de serviciu.

Dacă sentimentul de stimă de sine este scăzut, încrederea în sine poate lipsi când suntem puși în fața diferitelor situații.

Oamenii nu se nasc cu o stimă de sine ridicată sau scăzută. Stima de sine se dezvoltă în timp și poate fluctua. Același lucru se întâmplă și cu imaginea corporală: percepția asupra corpului se poate schimba în timp, împreună cu cât de mult accent acordăm felului în care arătăm.

Care este legătură din aspectul fizic și stima de sine?

De multe ori, sentimentele legate de aspectul fizic și stima de sine merg mână în mână, în special dacă primim frecvent comentarii negative. Cu toate că acest lucru spune mai multe despre ceilalți decât despre noi înșine, poate fi dificil să ne simțim încrezători atunci când ne confruntăm frecvent cu oameni care se comportă nechibzuit sau nepoliticos în prezența noastră.

Atunci când acordăm o atenție sporită acestor reacții negative, ele ne pot afecta, ceea ce duce la sentimente de îngrijorare, depresie, anxietate, supărare sau furie. Din acest motiv, putem fi determinați să evităm anumite situații, să nu reușim să ne integrăm în grupuri sau să ne simțim neliniștiți și să petrecem mult timp singuri.

Trăim într-o societate orientată spre imagine și felul în care suntem percepuți influențează foarte mult modul în care ne simțim.

Cum poate fi îmbunătățită stima de sine?

Felul în care interpretăm situațiile și comportamentele celorlalți afectează modul în care gândim și simțim despre noi înșine. Stima de sine este influențată de interacțiunea dintre lumea noastră externă și cea internă.

Deși avem puțină putere asupra celor care ne înconjoară, avem un anumit control asupra modului în care reacționăm la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. A învăța cum să preluăm controlul asupra reacțiilor este o modalitate de a rupe legătura dintre aspectul fizic și stima de sine, atunci când suntem nemulțumiți de felul în care arătăm.

De asemenea, este important să nu ne comparam cu ceilalți. Obiectivul este să ajungem la cea mai bună versiune a noastră, fără să fim într-o competiție cu ceilalți. În acest sens, este bine să ne stabilim obiective realizabile și să încercăm să le atingem. Să avem grijă de nevoile noastre fizice și emoționale este, totodată, extrem de important. O dietă echilibrată, odihnă suficientă, un stil de viață activ și hobbyurile ne ajută să ne îmbunătățim stima de sine.

Nu în ultimul rând, este indicat să ne înconjurăm de oameni pozitivi. A fi în preajma unor persoane care ne sprijină și care cred în noi ne poate ajuta să avem o stimă de sine crescută.

Îmbunătățirea stimei de sine necesită timp și efort, dar poate fi un proces plin de satisfacții.

Sursă foto: Freepik