5 semne evidente că jobul îţi afectează sănătatea mentală

Niciun job nu este perfect. Este posibil să-ţi pară că zilele de lucru nu se mai termină, că șeful nu te apreciază sau că te calcă pe nervi, iar colegii s-ar putea să nu formeze o echipă bună împreună cu tine. Fiecare slujbă are suișuri și coborâșuri, dar sănătatea ta mentală n-ar trebui să scape de sub control din cauza asta. Dacă se întâmplă acest lucru, caută să ieşi din cercul vicios care te ţine blocat!

image

Studile recente au demonstrat că angajații care s-au confruntat cu o siguranță scăzută a locului de muncă pot ajunge la performanță redusă la locul de muncă, scăderea satisfacției profesionale şi chiar depresie. Pentru a te ajuta să-ţi dai seama dacă jobul ales te influenţează în mod negativ, urmăreşte semnele care apar dacă sănătatea ta mintală este în pericol!

1. Ţi s-a schimbat programul de somn

Unul dintre cele mai clare semne că slujba te afectează negativ în afara locului de muncă este reprezentat de modificarea tiparelor de somn. Este indicat de psihologul american Gregory Kushnick. Sănătatea mintală se poate deteriora dacă nu dormi suficient. Încearcă să-ţi dai seama ce anume îţi provoacă nopțile agitate şi dacă are legătură cu serviciul.

2. Ai o stare de spirit proastă în zilele de serviciu

image

Stresul poate fi cauzat nu doar de sarcinile pe care le cere jobul, ci şi de lipsa de stabilitate la locul de muncă, mai ales atunci când nu există o comunicare bună, clară. Îngrijorările legate de performanța la job pot cauza anxietate și o stimă de sine redusă. Observă dacă există schimbări subtile sau evidente în starea ta de spirit între o zi de lucru obişnuită şi una de weekend. În cazul în care îţi începi ziua de muncă cu frica unui dezastru iminent sau eşti lipsit de speranță, atunci ştii că jobul te afectează negativ.

3. Te temi pentru o eventuală concediere

Sindromul impostorului este real și cei mai mulți dintre noi ne confruntăm cu el zilnic fie că o conştientizăm, fie că nu. Ca în orice altă relație toxică, atunci când gândirea la locul de muncă nu este pozitivă, acel job te poate face să te gândești adesea la fiecare mişcare pe care o faci. Ajungi să te simți stresat cronic, anxios şi-ţi este teamă să nu fii concediat.

Vezi şi: Semne subtile că ai putea fi concediat în orice moment

4. Nu te mai simţi apreciat

Sănătatea ta mintală poate să fie afectată când nu te simți valorizat acolo unde lucrezi. O slujbă toxică îți poate influenţa şi stima de sine. Fără să-ţi dai seama, începi să vorbești negativ despre tine. O slujbă toxică te face să te crezi devalorizat şi ajungi să vezi salariul ca singura recompensă personală.

Te-ar mai putea interesa: Ţi se potriveşte jobul? Fă testul şi vezi dacă aştepţi vremuri mai bune sau eşti cu demisia pregătită

5. Ai devenit un pesimist

Când perspectiva ta asupra vieții și a jobului a devenit negativă ai un semn clar că ar trebui să cauţi o slujbă care ţi se potriveşte mai bine. Te plângi, îţi petreci timpul din pauze bârfind sau eşti mai pesimist decât în mod normal? Reevaluează-ţi situația la serviciu!

FOTO: Shutterstock