Cum s-a schimbat chirurgia modernă în cazul cancerelor ginecologice: incizii invizibile, recuperare rapidă şi riscuri reduse

1 cancerele ginecologice jpg jpeg

Datorită tehnologiei şi studiilor ample, chirurgia pentru cancerele ginecologice, la fel ca alte specialităţi şi subspecialităţi din medicină, a cunoscut importante progrese în ultimii ani. Cu ce diferă tehnicile chirurgicale din prezent, faţă de cele de acum 20 de ani?

Un diagnostic de cancer ginecologic – de col, de ovare, de endometru – aduce pentru paciente multe griji, în special legate de intervenţia chirurgicală care va urma. Chirurgia modernă pentru cancerele ginecologice este însă total diferită acum faţă de cum era în urmă cu 20 de ani. Cunoaşte bine progresele acestui domeniu Conf. Univ. Prof. Faruk Abike, expert ACIBADEM specializat în chirurgia ginecologică inclusiv în SUA, la Kelly Gynecologic Oncology Center, centru care face parte din Universitatea Medicală John Hopkins.

„Acum 20 de ani tehnicile chirurgicale necesitau incizii de 25 cm, iar spitalizarea era, în general, de 10 zile. Se făcea transfuzie de sânge, deoarece existau pierderi importante în timpul operaţiei. Rezultatele, din punct de vedere estetic, erau foarte proaste. În perioada postoperatorie, pacientele simţeau multă durere, iar riscul de infecţie era foarte mare. Dar acum putem folosi chirurgia laparoscopică sau robotică. O facem cu o cameră foarte subţire, ca un pix, cu incizii foarte mici. Calitatea vizualizării în timpul operaţiei este foarte bună, deoarece acestea sunt dispozitive inteligente şi putem face zoom, putem vedea vasele, ovarele, ureterele şi, de asemenea, rata de complicaţii este mult mai mică decât în ​​cazul unei intervenţii chirurgicale deschise. Pierderea de sânge este foarte scăzută, deci nu trebuie să facem transfuzii de sânge. Rezultatul estetic este şi el foarte bun. De exemplu, 3 luni mai târziu, inciziile nici nu se mai văd‟, explică Profesorul Abike.

stanga
dreapta
2 dr faruk abike jpg jpeg

Cazurile de cancer de col uterin scad în întreaga lume, datorită programelor eficiente de screening: frotiu PAP şi test HPV. Astfel, cancerul este depistat în stadiul incipient, o  etapă în care este foarte uşor de tratat. Stadiul avansat, din păcate, are nevoie de radioterapie. Alt cancer ginecologic, cel ovarian este, din păcate, cunoscut ca „ucigaşul tăcut‟.

„De obicei, îl detectăm într-un stadiu avansat. Din păcate, nu există o metodă eficientă de screening pentru cancerul ovarian. Dar unele simptome sunt foarte importante: de exemplu, sângerări anormale, scurgeri vaginale, dureri pelvine, menstruaţii neregulate, balonare, probleme gastro-intestinale. Din nefericire, nu există un simptom specific pentru cancerul ovarian. Din acest motiv, un control de rutină este cel mai important. Sunt câteva progrese pentru cancerul ovarian. Tehnicile şi tehnologia de operare se schimbă. De exemplu, în cancerul în stadiu incipient putem folosi tehnici minim invazive - chirurgie laparoscopică sau robotică. După operaţie, pacienta se recuperează uşor şi revine mai repede la viaţa de rutină. Mai mult, medicamentele pentru chimioterapie avansează – acum există medicamente inteligente‟, spune Conf. Univ. Prof. Faruk Abike.

Ce sfat pentru sănătate le dă specialistul femeilor? 

„Să fie atente la semnele transmise de corpul lor. Cum ar fi sângerări anormale, menstruaţii neregulate, dureri pelvine şi scurgeri vaginale, durere sau sângerare după actul sexual, balonare gastro-intestinală. Diagnosticul tardiv este, din păcate, mult mai dificil de tratat. De aceea, screeningul şi examenul ginecologic anual sunt foarte importante. Fiţi atente şi veniţi imediat la medic!‟

Munca în echipă este esenţială pentru abordarea cu succes a oricărui tip de cancer. Centrele medicale mari tratează toţi pacienţii oncologici cu echipe din care fac parte numeroşi specialişti. Aici, mai mult decât oriunde se potriveşte zicala unde sunt mulţi, puterea de vindecare creşte.

„Echipa este foarte importantă pentru operaţie. Avem 3 chirurgi onco-ginecologi; chirurgie laparoscopică, robotică sau deschisă, nu contează. După perioada postoperatorie, pe măsură ce urmărim pacientul, avem 3 chirurgi şi 3 medici cu experienţă. Dacă avem nevoie, sunt disponibil un radioterapeut, oncolog; discutăm rezultatele oncologice şi terapia suplimentară pentru perioada post-operaţională. De asemenea, avem un ginecopatolog foarte experimentat. Suntem o familie foarte mare‟, mărturiseşte expertul ACIBADEM.

2 dr faruk abike jpg jpeg

(Conf. Univ. Prof. Faruk Abike, specializat în chirurgia ginecologică)

Sursă foto: Shutterstock