Cum să combaţi risipa alimentară şi să salvezi bani

1 shutterstock 1486327412 jpg jpeg

Potrivit unor statistici recente, în Uniunea Europeană 20% din totalul alimentelor produse se aruncă. Această risipă are loc în condiţiile în care milioane de persoane din UE nu-şi permit cele trei mese principale în fiecare zi.

Dacă, în ţările în curs de dezvoltare, peste 40% din risipa alimentară se produce după recoltare şi în timpul procesării, în ţările industrializate, peste 40% din risipa alimentară apare la nivelul vânzărilor cu amănuntul şi la consumatori. 

Iată câteva sfaturi pentru a evita risipa alimentară şi pentru a face economii.

Planifică-ţi mesele principale în avans

Pentru a evita risipa alimentară, este important să-ţi planifici mesele principale ale zilei. Începe prin a face o listă cu alimentele rămase în dulapuri şi în frigider şi creează meniuri pe baza acestor produse. Chiar dacă poate părea obositor, economia de timp şi de bani te vor convinge rapid!

Transformă resturile de mâncare

Cu puţină imaginaţie, poţi crea reţete delicioase cu mâncarea ce ţi-a rămas. Foloseşte pâinea uscată ca să faci pesmet, brânza pentru a decora o salată, restul de legume din garnitură la o omletă, friptura rece în sendvişuri etc.

Depozitează alimentele corespunzător în frigider

Ca să păstrezi mâncarea mai mult timp, este important să-i cunoşti locul în frigider. Asigură-te că pui în faţă, la îndemână, produsele care vor expira în curând, astfel încât să le poţi consuma rapid. Carnea şi peştele trebuie să stea în cea mai rece parte a frigiderului, adică pe raftul de jos. Produsele lactate trebuie aşezate pe rafturile din mijloc.

Ţine cont de datele de expirare

Există două tipuri de termene de valabilitate când vine vorba despre produsele alimentare. „A se consuma de preferinţă înainte de“ se referă la data până la care se estimează că produsul alimentar îşi păstrează calitatea. Poate fi consumat în siguranţă şi după depăşirea datei cu condiţia să fie depozitat corespunzător (produse congelate, uscate, conserve). Eticheta „a se consuma până la“ se referă la data până la care produsul alimentar poate fi consumat fără riscuri. Nu trebuie consumat niciodată după data înscrisă pe etichetă. Aici avem în vedere carnea proaspătă, peştele proaspăt, lactatele etc.

FOTO Shutterstock



Recente

Desert grecesc Galaktoboureko  Sursa foto shutterstock 2170010785 jpg
pe plajă  foto   Profimedia jpg
clickpentrufemei ro jpg
Terina cu pui si fistic  Shutterstock 162327497 jpg
Imagine 1 jpg
b4f449a1 3fec dce4 0404 342eafa320a8 jpg
Cheesecake cu piersici  Sursa foto shutterstock 2277949559 jpg
Frittata cu peste  Sursa foto shutterstock 1911600289 jpg
woman using toilet morning jpg
Portocalopita  Sursa foto shutterstock 1162682032 jpg
clickpentrufemei ro varianta2 (1) jpg
Cum transformi mireasma casei tale Descopera beneficiile unui difuzor de uleiuri esentiale jpg
dupa epilare 1575985111 jpg
Panini cu sunca  Sursa foto shutterstock 683845921 jpg
Parfe de pepene rosu  Sursa foto shutterstock 568587580 jpg
10 11 shutterstock 448835689 jpg
Dovlecei umpluti  Sursa foto shutterstock 1789001060 jpg
Inghetata cu fistic si nuci  Sursa foto shutterstock 2028260711 jpg
Nevoile reale ale copilului tau 15 Urania Cremene jpg
Foto comunicat proiectprobono MDV jpeg