Cum să-ţi păstrezi sănătatea în timpul sarcinii: 3 infecţii care pot afecta bebeluşul şi de care trebuie să te fereşti

Sarcina poate face femeile mai susceptibile la anumite infecţii, ale căror consecinţe pot fi mai severe în această perioadă.
Unele infecţii care apar în timpul sarcinii prezintă, în primul rând, un risc pentru mamă. Acestea pot provoca un avort spontan sau un travaliu prematur. Alte infecţii pot fi transmise fătului prin placentă sau în timpul naşterii. De aceea, este importantă prevenţia în perioada sarcinii, astfel încât riscurile să fie cât mai mici.
Iată unele dintre cele mai periculoase infecţii care pot crea probleme în timpul sarcinii:
1. Enterocolita infecţioasă
Enterocolita infectioasa, caracterizată prin inflamarea intestinului subţire, este o afecţiune destul de comună în timpul sarcinii şi se manifestă prin stări de oboseală, senzaţie de greaţă şi vărsături, crampe abdominale, diaree, febră şi dureri de cap. Din cauza acestor efecte negative ale enterocolitei, corpul se deshidratează, ceea ce poate cauza probleme atât în ceea ce priveşte sănătatea mamei, cât şi a fătului. Problemele în dezvoltarea fătului, avortul sau naşterea prematură sunt câteva dintre complicaţiile care pot apărea din cauza enterocolitei.
Pentru a preveni apariţia acestei infecţii, care poate fi cauzată de bacterii, paraziţi, virusuri, substanţe toxice din anumite alimente sau medicamente, o atenţie deosebită trebuie acordată igienei personale şi preparării alimentelor.
2. Varicela
Infecţia cu varicelă în timpul sarcinii poate fi un pericol atât pentru mamă, cât şi pentru copil. Aproximativ 95% dintre femei sunt imune la infecţia provocată de virusul varicelo-zoster, însă dacă n-au dezvoltat niciodată această boală a copilăriei şi au intrat în contact cu persoane infectate, este necesar să meargă la medic pentru a se asigura că totul este în regulă. Un test de sânge va arăta dacă sunt sau nu imune.
Gravidele care sunt mai predispuse la a dezvolta varicelă sunt cele care fumează, au o afecţiune pulmonară (bronşită, emfizem), le-au fost administraţi steroizi în ultimele trei luni sau au peste 20 de săptămâni de sarcină.
3. Streptococ de grup B
Peste 30% dintre oameni sunt purtători ai streptococului de grup B şi cei mai mulţi dintre ei nu realizează că îl au. De obicei, asta reprezintă o problemă când apare la femeile gravide, la copiii mici şi la persoanele în vârstă.
În timpul sarcinii, această bacterie poate apărea la nivelul vaginului sau rectului unei femei. În cele mai multe situaţii, streptococul de grup B nu cauzează probleme. Însă există şi situaţii în care fătul poate fi infectat, iar acest lucru se întâmplă înainte sau în timpul travaliului. Din acest motiv, pot apărea complicaţii.
Infectarea bebeluşului cu streptococ de grup B este mai probabilă dacă mama intră în travaliu prematur (înainte de a 37-a săptămână de sarcină), are febră în timpul travaliului sau este purtătoare de streptococ de grup B. Majoritatea copiilor ale căror mame sunt purtătoare de streptococ de grup B şi nu tratează această infecţie cu antibiotice pot contracta, la rândul lor, această bacterie.
Cei mai mulţi bebeluşi infectaţi cu streptococ de grup B se recuperează pe deplin dacă sunt trataţi corespunzător. Pe de altă parte, unii dintre ei pot dezvolta afecţiuni grave, precum sepsisul sau meningita. Consecinţele pot fi pierderea vederii sau a auzului, iar în unele cazuri decesul.
Simptomele infecţiei cu streptococ de grup B pot apărea până la trei luni de la naştere. Problemele respiratorii şi temperatura oscilantă – ori prea scăzută, ori prea ridicată – sunt principalele simptome care apar la bebeluşi.
Sarcina influenţează fiecare sistem din organismul uman. Schimbările de la nivel hormonal şi modificările sistemului imunitar le fac pe femei să devină mai vulnerabile la infecţii şi complicaţii serioase. În perioada sarcinii, sistemul imunitar se schimbă, pentru a proteja atât mama, cât şi fătul. De aceea, unele părţi ale sistemului imunitar sunt îmbunătăţite, în timp ce altele sunt suprimate. Aceste schimbări le fac pe femei susceptibile la anumite infecţii, motiv pentru care măsurile de precauţie zilnice sunt recomandate.
Sursă foto: Syda Productions/ Shutterstock