Cum să-ţi protejezi spatele dacă stai toată ziua la birou

1 adevrtorial jpg jpeg

Dacă ai muncă de birou şi stai pe scaun opt ore în fiecare zi, este imposibil să nu te fi confruntat deja, măcar ocazional, cu dureri de spate mai mici sau mai mari. Uneori, aceste dureri trec în câteva zile, dar există întotdeauna riscul să se agraveze sau să se cronicizeze.

Ca să nu ajungi în astfel de situaţii, îţi spunem cum îţi poţi proteja spatele dacă lucrezi zilnic la birou.

Masajul executat prin tehnici corecte poate avea efect chiar şi asupra durerilor cronice de spate. În plus, masajul te ajută să te relaxezi şi alungă stresul, anxietatea, nervozitatea, ceea ce îl face ideal la finalul unei zile de muncă. Dacă nu ai timp să treci zilnic pe la salon, trebuie să ştii că masajul executat de un fotoliu special are acelaşi efect ca şi cel realizat de un terapeut. Aceste dispositive folosesc diverse tehnici de masaj, precum shiatsu sau Kensei, foarte utile celor care stau mult pe scaun.

O poziţie corectă şi un mediu de lucru ergonomic fac minuni în a preveni durerile de spate, umeri, cap şi alte probleme care pot apărea în cazul unui job sedentar.

Cum trebuie să stai la birou pentru a-ţi proteja spatele:

  • Reglează scaunul aşa încât să sprijine zona lombară;
  • Înalţimea scaunului trebuie să fie aleasă aşa încât să-ţi sprijini antebraţele pe birou, paralele cu solul;
  • Braţele trebuie să stea pe lângă corp, aşa încât cotul să aibă un unghi drept. Cotul, antebraţul şi încheietura vor forma o linie dreaptă;
  • Picioarele se odihnesc pe sol, cu toată talpa jos. Dacă nu ajungi cu tălpile de sol, înseamnă că ai nevoie de un suport pentru picioare;
  • Ecranul trebuie să fie la o lungime de braţ distanţă, cu partea superioară la nivelul ochilor tăi. Dacă este prea jos, poţi folosi un suport pentru ecran;
  • Tastatura va fi exact in faţa ta, la o distanţă de 10-15 centimetri de marginea biroului.

Oricât de mult ai avea de muncă, trebuie să-ţi faci timp pentru câteva pauze pe parcursul zilei. Pauzele dese şi scurte sunt de preferat în locul celor rare şi lungi. Dacă lucrezi de acasă, poţi face câte 10 minute de stretching sau execiţii yoga. Dacă mergi la birou, poţi face plimbări scurte în jurul clădirii. Aceste pauze sunt importante atât pentru spate, cât şi pentru ochi.

Ce probleme poţi să ai dacă lucrezi la birou şi nu îţi protejezi spatele

Cele mai multe persoane care au muncă de birou şi stau pe scaun opt ore pe zi se confruntă cu dureri în zona lombară, adică în partea de jos a spatelui. Dar, conform acestui articol, poţi să ai discomfort şi în zona cefei sau în partea de mijloc a spatelui. Pot fi dureri ascuţite şi intermitente, care apar numai la anumite mişcări, sau poate să apară o durere continuă şi “surdă” care nu dispare atunci când schimbi poziţia. Durerile de spate acute durează câteva zile şi dispar uşor dacă iei măsuri, pe când cele cronice pot să dureze săptămâni sau chiar luni în şir.

Dacă nu te-ai confruntat până acum cu dureri de spare, nu înseamnă că ele nu pot apărea oricând. Prevenţia este foarte importantă. Iar dacă ai deja dureri de spate şi nu scapi de ele cu ajutorul trucurilor de mai sus, nu uita că trebuie să ceri sfatul medicului înainte de a apela la medicamente sau alte tratamente.

Tu ce faci pentru a preveni durerile atunci când stai mult la birou?

Foto: Pixabay