Cum să usuci rufele în casă fără a ajunge la igrasie. Primele măsuri le poţi lua din stadiul de spălare

1 rufe la uscat shutterstock 421613788 jpg jpeg

Până la sosirea mult aşteptatelor zile mai calde, uscarea rufelor în interior rămâne o cauză a apariţiei igrasiei. Rufele umede pot creşte umiditatea din casă cu circa 30%.

Frigul ne va mai însoţi o vreme şi în această perioadă unii au tendinţa de a usca rufele în interiorul casei. Cei care nu pot folosi un uscător, le pun pe calorifer sau le întind în interior pentru a se usuca mai repede. Chiar dacă timpul de uscare este redus, acest obicei poate conduce la condens în interior şi la formarea de igrasie. Experţii de la Beko sfătuiesc, potrivit Irishexaminer.com, să se evite uscarea rufelor în interior, pentru că uscarea rufelor în acest mod poate creşte umiditatea din casă cu până la 30%. Igrasia care se poate crea şi umiditatea se numără printre factorii care cresc riscul de probleme respiratorii îndeosebi în cazul celor care suferă de alergii sau astm. Sporii de mucegai pot provoca, de asemenea, reacţii alergice.

Aeriseşte cât mai bine camera în care întinzi rufele

Umiditatea care creşte în timpul uscării rufelor în interior poate fi evitată prin îmbunătăţirea fluxului de aer în camera în care întinzi rufele umede. Pune uscătorul vertical de rufe într-un loc pe care îl aeriseşti frecvent şi ai grijă să deschizi fereastra timp de 15-20 minute pentru o bună ventilare a aerului. Dacă este prea frig pentru a putea aerisi adesea, ia în calcul cumpărarea unui dezumidificator. Acesta va ajuta la uscarea rapidă a hainelor prin eliminarea excesului de umiditate din aer.

Evită supraîncărcarea maşinii de spălat

Ai obiceiul să aduni mai multe haine pe care să le speli deodată? Este o idee bună pentru că economiseşti timp astfel, dar dacă supraîncarci maşină de spălat rişti să obţii rufe mai umede la finalul ciclului de spălare. Prin urmare, va dura mai mult ca acestea să se usuce, iar umiditatea din casă va creşte mai mult.

Citeşte şi:

De ce miroase urât maşina de spălat şi cum scapi de mirosurile urâte. Soluţii simple şi eficiente

Cât de des ar trebui să speli lenjeria de pat. Bonus: sfaturi pentru o curăţare corectă şi eficientă!

Aşază mai puţine haine pe uscătorul de rufe

Întinderea rufelor unele peste altele pe uscătorul vertical poate să te ajute să le ai pe toate într-un singur loc, dar creşte şansele de a obţine haine cu un miros neplăcut. Pune-le într-un singur strat şi distanţează-le puţin pentru a avea suficient spaţiu de uscare şi a le scădea timpul de uscare. Vor avea şi un miros plăcut la final. Bineînţeles că un uscător de rufe cu pompă de căldură va elimina riscul de igrasie şi elimină necesitatea de a umple casa de rufe umede întinse peste tot.

FOTO: Shutterstock